pátek 19. dubna 2024

Budoucnost české ekonomiky by mohla tkvít ve výrobě čipů

Hospodářská komora se chce zasadit o to, aby se vývoj a výroba čipů stala jedním z hlavních pilířů české ekonomiky.

čipy

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Globální poptávka po čipech raketově roste. Hospodářská komora ČR by se chtěla zasadit o to, aby se vývoj a výroba čipů stala jedním z hlavních pilířů české ekonomiky. „Poslední roky nám jasně ukázaly, že budoucnost všech rozvinutých ekonomik světa stojí a padá s digitalizací a rychlým technologickým pokrokem. Hlavně proto se celý svět neobejde bez vývoje a výroby kvalitních polovodičů. Pokud by se podařilo skutečně rozjet naplno tento segment ekonomiky v Česku, dojde k posunu přidané hodnoty ve výrobě a zachování průmyslové konkurenceschopnosti,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Transformaci české ekonomiky by mohly zajistit efektivní investice do vývoje a výroby čipů. Vláda by se podle Hospodářské komory měla zaměřit na vzdělávání expertů v oboru a také zapojení zahraničních odborníků na tuto problematiku. „Prosazujeme celostátní program vzdělávání v oblasti polovodičů, je nezbytné vyzdvihnout strategickou důležitost a velmi výrazně posílit kompetence ČR v této oblasti. Aktuálně se na tyto obory hlásí velmi málo studentů, naše ekonomika jich přitom bude potřebovat tisíce,“ upozornil viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Nesmírně důležitá je také mezinárodní spolupráce, například s Německem, které se v nadcházejících letech chce stát lídrem na poli čipů a polovodičů. „V současnosti má Evropská unie jen čtyřprocentní podíl na celosvětovém duševním vlastnictví spojeném s vývojem nových polovodičových řešení. Evropa proto musí naplno využít Evropský akt o čipech a směřovat prostředky do rozvoje polovodičového průmyslu,“ doplnil Stanislav Černý z Czech National Semiconductor Cluster.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy

noční světla
Zdraví Technologie

Čeští vědci vyvíjejí přístroj na měření škodlivosti umělého osvětlení