Horská služba zachraňovala tři turisty na Sněžce, jeden z nich měl jen trenýrky

Neuvěřitelný hazard se svými životy předvedli včera tři turisté na Sněžce. Skupinka mladíků se vydala na horskou túru, jeden z nich se na naši nejvyšší horu vydal dokonce oděn pouze v trenýrkách, rukavicích a botách.

Horská služba

Horská služba
Zdroj: Horská služba

  • Horská služba
  • Zdroj: Horská služba

Dva z nich byli v oblečení vcelku odpovídajícím počasí panujícím na hřebenech, třetí pravděpodobně vyznavač otužování a učení Wima Hofa oděn pouze do trenýrek rukavic a bot. Jak vypověděl záchranářům - chtěl navázat na svůj loňský výkon, kdy obdobnou „procházku“ po horách absolvoval v mínus deseti stupních. Bohužel, všichni podcenili vliv počasí a to především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. Za takovýchto podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější.

Všechny okolnosti vedly k tomu, že pro skupinku turistů museli vyrážet na čtyřkolce na vrchol Sněžky záchranáři z Pece pod Sněžkou. Zdravotní stav turistů naštěstí nevyžadoval hospitalizaci a po transportu na Růžovou horu byli ponecháni ve vlastní péči. Obdobných zásahů mají krkonošští záchranáři od prvního letošního sněhu za sebou již několik.

Horská služba turisty důrazně žádá, před nadcházejícími dny svátečního volna, nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a počasí a zároveň, aby byli dostatečně vybaveni.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Horská služba Krkonoše

Související

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy

2018-06-23-21-41-58
Domácí

Vlků v Krkonoších přibývá. Už se pohybují po celém národním parku

Hofbaude1
Domácí

Kopie Dvoraček možná otevře letos. Původní stavbu zlikvidovala dřevomorka

profimedia-0882603693
Domácí

Cestu na Sněžku znovu lemují sítě proti neukázněným turistům