čtvrtek 19. září 2024

Horská služba řeší první úrazy na lyžích

Vleky a lanovky se rozjely prakticky na všech našich horách a upraveny jsou první desítky kilometrů běžkařských tratí. Hned se začátkem sezóny řeší Horská služba i první úrazy na sněhu.

Zásah Horské služby

Zásah Horské služby
Zdroj: Horská služba

  • Zásah Horské služby
  • Zdroj: Horská služba

„Většina zásahů už byla na sněhu. Mimo úrazů na sjezdovkách jsme ještě těsně před zahájením lyžařské sezóny řešili v Krkonoších i několik evakuací z hřebenů hor,“ říká mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Jedním z prvních zásahů na sjezdovkách byla pomoc horských záchranářů u srážky 14leté snowboardistky a lyžaře na modré sjezdovce na Dolní Moravě. „Výzva nám přišla z aplikace Záchranka. Zatímco lyžař byl po srážce jen lehce otřesen, snowboardistka měla zhmožděnou krční páteř a podezření na otřes mozku. Na místě jsme ji zběžně vyšetřili, nasadili krční límec a ve vakuové matraci transportovali za čtyřkolkou ze sjezdovky,“popisuje zasahující záchranář Horské služby Miroslav Černý.

„Pokud lidé vyrážejí na hory, je potřeba si uvědomit, že na hřebenech leží nový sníh, cesty mohou být bez dostatečného vybavení a časové rezervy špatně průchozí a mráz bude klesat v nejbližších dnech až k minus deseti stupňům. Na místě je tedy opatrnost. Také při prvních dnech na sjezdovkách je potřeba rozhodně dbát vyšší obezřetnosti,“ dodává mluvčí Horské služby a záchranář z Krkonoš Marek Fryš.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Horská služba

Související

53530492727_2701e75e2d_b
Domácí

Blíží se jaro a sníh z hor pomalu mizí. Znovu padaly teplotní rekordy

profimedia-0789088075
Domácí

Horská služba má za sebou nejnáročnější sezónu

Horská služba
Domácí

Na Šumavě utrhl lyžař lavinu

Sjezdovky v Dolní Moravě
Domácí

Nejdelší sjezdovka v Česku zahájí provoz v pátek