Horká voda v rybnících ohrožuje chov kapra

Oteplování vody v rybnících komplikuje chov ryb. V ohrožení je i kapr.

kapr

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Ze studie vědců z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR a Mendelovy univerzity v Brně vyplývá, že se teplota vody v českých rybnících v důsledku klimatické změny zvyšuje, což má negativní dopad na tradiční chov ryb i kvalitu vody. Studie vědců ukazuje, že se v budoucnu očekává nárůst dnů s teplotou vody nad 29 stupňů, což vede k nedostatku kyslíku v rybnících. Oblasti na jižní Moravě, na sever a severovýchod od Prahy a část Moravskoslezského kraje jsou nejohroženější.

Teplá voda a horké počasí způsobují další problémy v chovu ryb v podobě nedostatku kyslíku a zvyšující se koncentraci organických nečistit ve vodě. Rybáři mohou tyto problémy řešit snížením rybí osádky. Avšak tato opatření jsou často omezená, a proto musí rybáři pečlivě sledovat situaci a předcházet hromadným úhynům.

Podle Radovana Koppa z Mendelovy univerzity v Brně se očekává postupné vymizení síhovitých ryb z českých rybníků, které vyšší teploty snášejí hůř. Naopak kapr může vodu teplou 29 stupňů vydržet, ale může mít problémy s nedostatkem kyslíku. Očekává se, že produkce v rybnících bude klesat.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

Přírodní rezervace Kotvice
Domácí Příroda

Mokřady a rybníky v přírodní rezervaci Kotvice projdou obnovou

profimedia-0831417295
Domácí Vánoce

Prohřešků při prodeji kaprů ubývá. Většina stánků byla loni v pořádku

profimedia-0746145909
Domácí Vánoce

Piráti chtějí zakázat prodej živých kaprů

bruslení na rybníku
Domácí

Kdy je bezpečné bruslit na rybníku?