úterý 2. července 2024

Hodonínský Dům přírody je součástí obnovy regionu po ničivém tornádu

Další Dům přírody byl otevřen v hodonínské Dúbravě.

profimedia-0878522498

Slavnostní otevření Dom přírody Hodonínské Dúbravy (1. 6. 2024)
Zdroj: FILIP FOJTÍK / MAFRA / Profimedia

  • Slavnostní otevření Dom přírody Hodonínské Dúbravy (1. 6. 2024)
  • Zdroj: FILIP FOJTÍK / MAFRA / Profimedia

Na Den dětí se veřejnosti poprvé otevřel moderní Dům přírody v Hodoníně, zaměřený na poznávání a ochranu národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava, jedné z nejcennějších botanických lokalit v Česku. Návštěvníci zde mohou objevovat bohatství flóry a fauny a porozumět historickému vývoji tohoto jedinečného území. Dům byl přestavěný z bývalé mateřské školy.

Jsem rád, že se nám podařilo realizovat Dům přírody právě zde, díky finanční podpoře Ministerstva životního prostředí ve výši 23,1 milionu korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Tento projekt je prvním dokončeným projektem obnovy Hodonína po ničivém tornádu v roce 2021.

Stavba Domu přírody začala na začátku roku 2022 a byla dokončena letos v květnu. Výzvou pro návrh byla právě přírodní katastrofa v roce 2021, která zpustošila okolí domu. Předseda správní rady Nadace KKFF Karel Komárek zdůraznil, že jejich nadace se angažovala při obnově veřejného prostoru po tornádu a Dům přírody je výsledkem této snahy.

Dům přírody Hodonínské Dúbravy je krásná stavba s krásným účelem, propojená s okolní přírodou a vzděláváním,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Dům přírody zaujme moderní dřevěnou konstrukcí a interaktivní expozicí zaměřenou na místní biotopy. Návštěvníci zde mohou objevovat flóru a faunu Dúbravy a seznámit se s dalšími významnými biotopy Hodonínska.

Autor: Šimon Mitro

Související

víla
Světové dny

Den víl

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor

Holzhau
Domácí

Greenpeace žene ministerstvo k soudu. Vadí kácení lesů v Krušných horách