čtvrtek 19. září 2024

Hnutí ANO zablokovalo odvolání Veselého z Rady ČT, lukrativní post mu dál zůstává

Hnutí ANO znemožnilo jednání o odvolání Lubomíra Veselého, který si říká Luboš Xaver, z Rady České televize. Předsedkyně klubu Alena Schillerová si vyžádala dvouhodinovou přestávku, tím pro dnešek jednání ukončilo. Pokračovat se bude v říjnu.

xaver_cerna

Lubomír Veselý.
Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

  • Lubomír Veselý.
  • Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

"Tato země má úplně jiné starosti. Máme tady obrovské povodně, obrovské škody. Čas Sněmovny je drahý na to, aby v takové situaci poslanci seděli v sále a řešili odvolání Veselého z rady," prohlásila Schillerová.

Odvolání doporučil sněmovní mediální výbor. Poprvé poslanci o Veselém jednali už 10. července, rozpravu ale nedokončili. Za návrhem na odvolání jsou Veselého urážlivé a vulgární výroky a také jeho nevhodné chování.

„Závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady a ohrozil dobré jméno Rady České televize i České televize samotné,“ uvedl poslanec Jan Jakob, který návrh podal.

Veselý zasedl v radě v květnu 2020. V posledních čtyřech letech byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků, které směřoval zejména vůči ženám působících v kulturním prostředí a vůči novinářkám.

Veselý je známý svými proruskými názory, nenávistí k České televizi i tím, že se sám pokládá za novináře a moderátora, i když je v řadě rozhovorů zcela neobjektivní.

Rada ČT se obvykle schází jednou za dva týdny, jednání trvají 1,5 až 2,5 hodiny. Za to její členové dostávají pořádný balík. Odměny stanovuje zákon podle průměrného platu v České televizi v předchozím roce. Předsedy rady má 127 procent platu, místopředseda 103 a řadový člen 80 procent. Podle webu Hlídací pes si tak přišel předseda rady v roce 2019 na 53 800 korun, o rok později pak 55 500. Místopředseda Rady dostával ve stejných letech 43 600 a 45 100 korun měsíčně, řadoví členové pak 33 900, respektive 35 000 korun za pár hodin práce.

Výroky Lubomíra Veselého

Slovní útok na diplomatku Magdalenu Vašáryovou – květen 2024

Lubomír Veselý prohlásil na adresu diplomatky Magdaleny Vašáryové následující: „Milá zlatá Vášáryová, ty spodino, já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul prdel,“ a dodal, že si této žvanivé paničky nikdy moc nevážil.

Urážky dokumentaristky Olgy Sommerové – červen 2021

„Tedy už nevím, jestli to není pro lékaře, paní Sommerové je 71 let, a už by nebyla žádná ostuda, a dokonce si myslím, že má právo na lehčí demenci, ale říct, že ČT 24 je sledovanější než BBC, tak pro to snad ani neexistuje přirovnání. Kdo si to vygoogluje, zjistí, že je to lež, je to nepravda, že je to lež. Milá paní Sommerová, dokumentaristko, režisérko, političko, lhářko!“

Výroky vůči moderátorce Veronice Sedláčkové – leden 2021

Veselý moderátorku stanice Český rozhlas Plus Veroniku Sedláčkovou v rádiovém vysílání kritizoval za používání genderově neutrálních výrazů a její jazyk popisuje jako genderový, politicky korektní s debilním stylem. „A ona za chvíli kladla otázku a říkala daňoví poplatníci a poplatnice. To už je fakt trefená do lebky, to snad není možný. Úplně mě to vyděsilo. A poplatnice zní navíc jako nosnice.“

Slovní útok na novinářku Johanu Hovorkovou – červen 2020

Na adresu Johany Hovorkové, novinářky z Fórum24, pronesl: „Johana Hovorková, pamatujte si její jméno! Až uslyšíte, že má besedu ve škole, kam chodí vaše dítě, jděte tam a žeňte jí svinským krokem. Tyhle zrůdy, bohapustý lháři a svině tam nemají co dělat.“ Novinářce posléze začaly chodit urážky a výhružky, které předala polici, nařčení šířila i dezinformační scéna. V lednu 2022 soud rozhodl o tom, že se za svá slova musí Veselý novinářce omluvit.

Ostatní kontroverzní výroky

Na adresu doktorandky Univerzity Palackého v Olomouci Veroniky Krátké Špalkové napsal na svůj účet na sociální síti Facebook: „Už se nebojím o naši budoucnost. Ach jo, kdybys šla raději na kuchařku.“

Kriticky se vyjadřoval k pořadu Newsroom ČT24, kdy jeho redaktory častoval slovem kobylky a spojením svazácká úderka.

Kontroverze vyvolala i skutečnost, že se Lubomír Veselý už v roli radního České televize nechal vyfotit s představitelem DSSS Tomášem Vandasem.

Jeden z výroků směřoval i k předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, a to v diskuzním pořadu Podtrženo sečteno s Karolinou Stonjekovou, ta komentovala kritiku vakcíny Sputnik, s níž Pekaeová Adamová přišla. Veselý uvedl: „Trošku mám pocit, že ona o té vakcíně ví přesně tolik jako Gréta o penisech! Je to možná kec, slyšel jsem v kuloárech, že každé pondělí zavolají Markétě Pekarové Adamové z Moskvy, kolik se jim podařilo vyrobit vakcíny, aby to mohla okomentovat. Začíná mě bavit. Mám jí ve sbírce zvadlejch růží.“

Související

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO

profimedia-0908466105
Domácí

Chomutov má primátora. Obviněného Hrabáče nahradil jeho stranický kolega

458530180_1059457352206109_3694395715732105269_n
Domácí

Předvolební průzkum: Dominance ANO pokračuje, SPD nabírá na síle

450014664_941580897769506_4112128429223562534_n
Domácí

Místo komunistů Přísaha. Průzkum značí tlačenici okolo pětiprocentní hranice