pondělí 7. října 2024

Hned tři česká města chystají velkolepé stavby koncertních sálů

Praha, Brno a Ostrava, to jsou tři česká města, která chystají vystavět nové koncertní sály. Tyto objekty by měly v budoucnu posílit postavení České republiky na kulturní mapě Evropy.

Vltavská filharmonie

Hned tři česká města chystají velkolepé stavby koncertních sálů
Zdroj: vltavskafilharmonie.cz

  • Hned tři česká města chystají velkolepé stavby koncertních sálů
  • Zdroj: vltavskafilharmonie.cz

V Česku nebyl postaven velký koncertní sál dlouhá desetiletí. Oproti tomu v zahraničí má téměř každé velké město svůj ikonický kulturní stánek. Nové koncertní síně by měly přilákat především zájem nového publika o vážnou hudbu, což se právě na datech ze zahraničí ukazuje jako reálné.

Pražská Vltavská filharmonie buduje nový koncertní sál, který vyroste na břehu Vltavy. Autorem stavby je dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032.

Ostrava chystá přístavbu stávajícího kulturního domu. Koncertní sál podle návrhu věhlasného newyorského architekta Stevena Holla bude mít tvar pouzdra na hudební nástroj.

V Brně se pak chystá stavba Janáčkova kulturního centra. Objekt podle návrhu studia M1 architekti vyroste na rohu ulic Veselá a Besední. Sál špičkové úrovně by měl přilákat nejlepší světové umělce a symfonické orchestry.

Zdroj: Praha.eu

Související

Foto z loňského ročníku Variace.
Hudba Festival

Variace počtvrté. Vary opět propojí film s hudbou

Empire State Building
Světové dny Architektura

Den mrakodrapů

Upravený návrh Evy Jiřičné má jen jednu rozvlněnou věž místo původních tří věží.
Domácí Architektura

Nový Žižkov bude mít jen jednu věž

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác