středa 9. října 2024

Hlupák týdne: Zloděj vykrádal trafostanici a odpojil město od proudu, mohl zemřít

Neuvěřitelný hazard s vlastním životem předvedl zloděj, který se vydal vykrást trafostanici v Harrachově. Vypnul totiž vysoké napětí. přitom při manipulaci s ním se používají ohnivzdorné obleky, štíty a rukavice, které chrání před napětím 40 tisíc voltů.

ViewImage (93)

Vykradená trafostanice.
Zdroj: Policie ČR

  • Vykradená trafostanice.
  • Zdroj: Policie ČR

Téměř celý Harrachov odpojil od elektřiny zloděj, který se vloupal do trafostanice, kde je rozvodna vysokého napětí a dva odstavené transformátory. Z nich zloděj začal postupně vykrádat měděné součásti a chladicí oleje.

"Pak udělal téměř osudovou chybu, která ho mohla stát život. Rozhodl se odpojit v objektu vysoké napětí a zatáhl za páku odpínače. Sami energetici k tomuto úkonu přistupují s respektem a výhradně jen v ohnivzdorných oblecích, přilbách s celoobličejovým štítem a v rukavicích se schopností ochránit je před napětím 40 000 voltů. O tom, že by zloděj byl takto vybaven, máme silné pochybnosti. To, že odtud odešel po svých, si vysvětlujeme jen tím, že měl obrovské štěstí, a že v rozhodný okamžik stál na dielektrickém koberci. V každém případě byl svědkem ohromujícího výboje a zvukového efektu podobnému výbuchu," popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Po pachateli, který může být popálený, policie pátrá. V případě dopadení se bude zodpovídat nejen z krádeže, ale také z ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Škoda se teprve vyčísluje.

Související

Snímek obrazovky_8-10-2024_123352_www.youtube.com
Domácí Video

Šla po něm FBI, chytli ho Češi: Světový král dětského porna je za katrem

Mezi draženými vozy figurovalo i Ferrari 488 Spider. Foto je ilustrační.
Domácí

Vnitro získalo v aukci luxusních vozů přes 27 milionů korun

hovor
Krimi

Falešní bankéři úřadovali na Chrudimsku. Dva lidé přišli o 1,5 milionu

ViewImage (23)
Krimi

Mladík chtěl vystřílet třídu se spolužáky, soud ho odmítl poslat do vazby