čtvrtek 19. září 2024

Hlodavci mají místo drápků kopýtka. Budou slavní jako Šiška?

Dvojčátka mary slaništní se stala prvními mláďaty, která se v novém roce narodila v pražské zoo. Ta si za loňský rok připsala několik unikátních odchovů i zvířecích rekordmanů.

GC123vzXoAAXAtx.jpg

Mláďata mary slaništní.
Zdroj: Zoo Praha

  • Mláďata mary slaništní.
  • Zdroj: Zoo Praha

Hlodavci s kopýtky místo drápků, to jsou mary slaništní které se staly prvními mláďaty roku 2024 v pražské zoo. Přestože trochu připomínají zajíce, jedná se o hlodavce z příbuzenstva morčat. Mají přiléhavou hnědošedou srst, poměrně masivní, hranatou hlavu a zadní nohy mnohem delší než přední.

Pražská zoo tak navazuje na loňský rok s unikátními odchovy. Narodilo se tam či vylíhlo 1 234 mláďat 213 druhů.

Největším chovatelským úspěchem a současně i jedním z největších úspěchů v celé historii zoo se stal odchov prvního mláděte luskouna v Evropě. Samička luskouna krátkoocasého Šiška se narodila 2. února a v prvních týdnech ji museli chovatelé přikrmovat zředěnou náhražkou kočičího mléka.

Mimořádný chovatelský úspěch představoval v roce 2023 odchov dvou želv dlaždicovitých. Tento ohrožený a choulostivý druh želvy se donedávna považoval za nechovatelný a pražský odchov je také první v Evropě.

K dalším výjimečným odchovům patří mládě ježury australské. Mládě opustilo matčin vak už začátkem loňského února, až teď ale zoo hlásí, že překonalo kritické období s vydatnou pomocí veterináře a chovatelů. V zoo dostalo jméno Pýchavka.

Rekord pokořila také samička hrabáče kapského Pieta, které bylo 16. září přesně 32 let a 28 dní. U žádného jiného hrabáče nebyl nikdy doložený vyšší věk. Pomyslné žezlo nejstaršího žijícího hrabáče převzala Pieta začátkem června po samci Aferovi, který se v anglické zoo v Colchester dožil 32 let a 27 dní. Pieta žije v zázemí zoo, protože jí společnost mladších a aktivnějších hrabáčů nedělala moc dobře.

Historického rekordu v nejvyšším věku dosáhl také leguán kubánský Pepíno, jedna z legend zoologické zahrady. Bylo mu víc než 41 let. Do Prahy se dostal jako desetiletý a prožil tam dalších 31 roků.

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka