pátek 22. listopadu 2024

Hlemýžďů rychle ubývá. Končí na stolech jako delikatesa

Pojídání hlemýžďů patří k tradicím už od dob Starověkého Říma. Jejich využití v gastronomii se stále rozšiřuje, a tak jich ve volné přírodě rychle ubývá.

hlemýžď

Hlemýžď zahradní dokáže urazit až 5 metrů za hodinu
Zdroj: Jan Skala

  • Hlemýžď zahradní dokáže urazit až 5 metrů za hodinu
  • Zdroj: Jan Skala

I když se to nezdá, hlemýžď zahradní by se v blízké budoucnosti klidně mohl zařadit k ohroženým druhům. V sousedním Německu už dokonce na takovém seznamu je, přestože se v minulosti v jihovýchodní Evropě hojně rozšířil a dokonce přemnožil. Stal se totiž vyhledávanou delikatesou a poptávka se stále zvyšuje. Zejména v západní Evropě se hlemýžď běžně konzumuje. Nejvíce hlemýžďů se získává ve volné přírodě, speciální chovy dokážou pokrýt jen několik procent poptávky.

Řada lidí navíc hlemýždě považuje za škůdce, i když skutečnost je taková, že na rozdíl od slimáků nenapáchají hlemýždi na zahradách prakticky žádnou škodu. Živí se sice zelenými listy, ale jejich hlavní složku potravy jsou velmi drobní živočichové. Naopak hlemýžď sám je vyhledávaným cílem ptáků a žab, kteří jej konzumují i s ulitou.

Autor: Jan Skala

Související

Závod číšníků a servírek.
Zahraniční

Croissant s kávou na podnos a hurá do ulic. Číšníci a servírky závodili v Paříži

Vranka obecná
Domácí

Stavba mostu v Semilech byla odložena kvůli chráněné vrance

2007-03-31,11,_Erdkröte
Domácí

Ropuchy a čolci změnili trasu cyklostezky na okraji Hradce Králové

pálivé jídlo
Světové dny Jídlo

Den pálivého jídla