sobota 5. října 2024

Hlasy po předčasných volbách sílí. Němcům začíná vadit migrace

Průzkum agentury INSA ukázal, že Němci touží po změně. Představil i volební preference, kde vede křesťansko-demokratická CDU následována radikály z AfD. Strany vládní koalice zažívají volný pád.

Olaf_Scholz_-_Global_Citizen_Festival_Hamburg_03

Neoblíbený premiér Olaf Scholz.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Neoblíbený premiér Olaf Scholz.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Německá vláda dostává od Němců vysvědčení za své dosavadní působení. A lichotivé pro ni rozhodně není. Podle průzkumu, který zveřejnil výzkumný institut Insa, by většina obyvatel uvítala vypsání předčasných voleb. Pouhá třetina dotázaných by dosavadnímu kabinetu kancléře Olafa Scholze ponechala mandát do konce volebního období, které potrvá do roku 2025.

Nejvíce nespokojených hlasů zaznívá vůči migrační politice, kterou preferuje současná německá vláda. Německo se totiž už od doby Scholzovy předchůdkyně Angely Merkel potýká s návalem uprchlíků z východní Evropy, Blízkého východu a Afriky, což mu začíná činit stále větší problémy. Pro změnu migrační politiky se vyslovilo 60 procent Němců. Těm vadí i problémy v bytové politice a nakonec i hospodářské potíže způsobené tím, že Německo tvrdě přechází na ekologickou formu průmyslu i energetiky.

Jestliže voliči sociálnědemokratické SPD premiéra Scholze a Zelených by vládu nechali dokončit volební období, voliči třetí strany, liberální FDP jsou spíše pro vyspání předčasných voleb.

Podle víkendových voleb, které se uskutečnily v Bavorsku a Hesensku, to navíc vypadá na změnu kurzu německé politiky, volby tam drtivě ovládli konzervativní křesťanští demokraté následovaní protizápadními nacionalisty AfD. Vládní koalice v hlasování utrpěla těžký debakl.

Autor: Jan Skala

Související

GY6IDFbXwAAIfe0
Krimi

Pořádal pochody hrdosti a znásilňoval dítě. Francouzský politik je už ve vazbě

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

profimedia-0877370611
Domácí

Důchodová reforma je stále ve větru. Poslanci ji neschválili ani druhý den

haitian-citizens-crowd-a-ship-near-a-port-in-haiti-jan-16-after-earthquake-98dab8-1024
Zahraniční

Konflikt na Haiti se zhoršuje. Dominikánská republika uprchlíky odmítá