sobota 18. května 2024

Hladovějící Gruntorád se setkal s Jurečkou. Ve vládě jste skončil, řekl mu

Dočkají se disidenti a chartisti zvýšení penzí? Za to nyní před úřadem vlády drží hladovku jeden z nich. Přišel za ním i ministr Jurečka, ale protestující se s ním odmítl bavit.

F_OZM-vXYAABEw9

Jiří Gruntorád protestoval před Úřadem vlády za vyšší důchody disidentů
Zdroj: X

  • Jiří Gruntorád protestoval před Úřadem vlády za vyšší důchody disidentů
  • Zdroj: X

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve vládě skončil. Alespoň tak to obrazně vidí někdejší chartista a disident Jiří Gruntorád, který už několik dní drží hladovku před sídlem vlády. Chce jí docílit dvou věcí a jednou z nich je odstoupení Jurečky. Druhou pak zmírnění zákona o důchodech, který odpírá vyšší penze disidentům, kteří nemohli za komunistického režimu pracovat, bývali často vězněni nebo byli, v rámci akce Asanace, donuceni k emigraci. Gruntorád, ač sám disident a signatář Charty 77, nepoukuzuje na sebe, ale na případ svého kolegy Karla "Charlieho" Soukupa, který podle všeho pobírá nepřijatelně nízký důchod. Za viníka označuje právě Jurečku, který zmírnění onoho zákona nepodpořil.

Jurečka dokonce za hladovějícím Gruntorádem přišel, ale protestující se s ním už odmítl bavit, protože problém by měl řešit Jurečkův nástupce, protože ministr ve své funkci už stejně skončil. Ten to však odmítl s tím, že jeho možná rezignace se nebude řešit na chodníku před Úřadem vlády.

Problémem, na který Gruntorád, jenž byl sám za komunismu vězněný, se zabývají už politici napříč celým spektrem. Shodli se na tom, že věc je třeba řešit, ač by se muselo sáhnout k nesystémovému kroku.

Autor: Jan Skala

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla

GM1fsXTWcAA--2l
Domácí Video

Falešní propalestinští studenti v Praze se zhlédli v Hamásjugend

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce