pátek 5. července 2024

Hladiny můžou ještě stoupnout, začne se prudce ochlazovat

Meteorologové upřesnili povodňovou výstrahu. Zatímco horní části rozvodněných toků budou převážně mírně klesat, střední a dolní úseky můžou kvůli dotoku ještě kolísat nebo stoupat.

snow-winter-white-puppy-dog-animal-661561-pxhere.com

Ilustrační foto.
Zdroj: pxhere.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pxhere.com

„Na dolním Labi očekáváme kulminace v noci na nebo v sobotu, vzestupy i následné poklesy budou velmi pozvolné. Hladina Vltavy v Českém Krumlově se v důsledku manipulací na vodním díle Lipno bude nadále pohybovat na hranici mezi druhým a třetím stupněm povodňové aktivity. Vltava v Praze je řízenou manipulací udržovaná nad úrovní prvního stupně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V sobotu mohou kvůli srážkám stoupnout hladiny v povodí Mže, Radbuzy, Berounky, horní Svratky a levostranné přítoky Moravy. K pátečnímu poledni byla na trojce Vltava v Českém Krumlově a Labe v Němčicích, Litoměřicích, Ústí nad Labem a v Děčíně.

V sobotu ještě teploty stačí vystoupit na dva až šest stupňů, od jihu bude přibývat dešťových srážek. Na horách bude většinou sněžit, a protože se od severu ochladí, začnou se sněhové vločky objevovat i v nižších polohách. V noci na neděli se bude místy vytvářet náledí.

V neděli ráno bude kolem nuly, večer teploty klesnou na čtyři až osm stupňů pod nulou. Sněžení bude ustávat. Příští týden, hlavně jeho první polovina, bude hodně mrazivý.

Související

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

hory
Domácí

Začátek prázdnin přinese teploty o deset stupňů nižší

déšť
Domácí

Meteorologové rozšířili výstrahu, čekají nás vedra a silné bouřky

blížejov radomil šmíd.jpg
Domácí Aktualizujeme

Bouřky, kroupy a silný déšť řádí zatím hlavně v Čechách