Hladina Radbuzy kulminuje, vlaky z Plzně na Starý Plzenec nejezdí

Pršet by v České republice mělo až do středy. Není proto vyloučeno, že hladiny řek půjdou znovu nahoru, ačkoliv na Radbuze ve Staňkově ještě nepřestal platit třetí stupeň povodňové aktivity.

profimedia-0878293615

Nejvíce ze západočeských řek ukázala svou sílu o víkendu Radbuza. Snímek pochází z plzeňských Doudlevců.
Zdroj: Profimedia

  • Nejvíce ze západočeských řek ukázala svou sílu o víkendu Radbuza. Snímek pochází z plzeňských Doudlevců.
  • Zdroj: Profimedia

Západní Čechy se vyrovnávají s následky víkendových povodní, které sice nepřinesly újmu na lidském zdraví či dokonce životech, ale zkomplikovaly běžný život. Přestože vodohospodáři hlásí na řece Radbuze třetí stupeň povodňové aktivity ve Staňkově na Domažlicku, hladina kulminuje a měla by v následujících hodinách pomalu klesat. Výstraha před povodněmi by podle Českého hydrometeorologického ústavu měla skončit dnes odpoledne. Ovšem od té chvíle začne platit výstraha nová, před dalšími bouřkami, které mohou znovu doprovodit přívalové lijáky a krupobití. Ty mohou v regionu opět působit velké problémy, protože nasycenost půdy vodou je velmi vysoká.

Podle Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje se během víkendu nejvíce zasahovalo v samotné Plzni a na jižním Plzeňsku, Na železniční trati mezi Plzní a Starým Plzenec, směrem na Strakonice, nejezdí vlaky, protože přes trať padl strom a zavalila ji sesutá půda. České dráhy proto musely sáhnout po náhradním řešení, autobusové dopravě. V neděli stál provoz rovněž na trati mezi Domažlicemi a Kdyní.

Velká voda působí problémy také v zahraničí. Nejhorší situace je v německém Bavorsku, které už hlásí i oběti na životech, když při záchraně osob zahynul jeden z dobrovolných hasičů ve městě Pfaffenhofen. V italské vesnici Premariacco zase proud rozbouřené řeky strhl a usmrtil dvě ženy.

Autor: Jan Skala

Související

GRmmNcwXEAE11tY
Zahraniční

Beryl sílu neztrácí. Na Jamajce platí zákaz vycházení, Mexikem lomcují obavy

305800973_670174787797131_3475615836554598951_n
Zahraniční

Keňa tvrdě zasáhla proti protestujícím. Policie jich pozatýkala skoro tři stovky

11227682_0f70b4e1d9_b
Domácí

Počasí bude jako na houpačce. Nejdřív tropy, pak bouřky a nakonec se vrátí léto

profimedia-0886647756
Zahraniční Video

Dav v Indii ušlapal desítky žen a dětí, guru Bhole Baba je na útěku