neděle 8. září 2024

Hladina Dunaje v Pasově dosáhla téměř deseti metrů. Německo bojuje s povodněmi

Povodňová situace v Německu se dramaticky zhoršuje. V Pasově dosáhla hladina Dunaje téměř deseti metrů. Je hlášeno pět obětí.

profimedia-0878795947

Povodně v německém Pasově (4. 6. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Povodně v německém Pasově (4. 6. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V poledne dosáhla hladina Dunaje v Pasově 9,95 metrů, centrum je zaplaveno. Hladina by během dneška mohla ještě stoupat. Rychlý nárůst hladiny zaznamenala také řeka Inn, což způsobilo zrušení vyučování v některých školách ve městě. V Řezně primátorka Gertrud Maltz-Schwarzfischer varovala obyvatele, aby se vyhnuli břehům řeky a neblokovali cesty záchranářům. Hladina Dunaje zde dosáhla 6,12 metru, což je o více než tři metry nad normálem.

Přestože voda již nestoupá, problémy s vysokou hladinou spodní vody přetrvávají, což brání rychlému odtoku. Kvůli záplavám muselo být evakuováno 200 lidí v Řezně a tisíce dalších v celém jižním Německu. V hornobavorském Flintsbachu se po prudkých lijácích sesunula část zříceniny hradu Falkenstein.

Meteorologové uvádějí, že nejhorší počasí má již Německo za sebou, a další lijáky nepředpovídají. Německá meteorologická služba již odvolala všechny výstrahy před nepříznivým počasím. Povodně si vyžádaly pět obětí, přičemž poslední obětí je žena, jejíž auto sklouzlo do vody v Markt Rettenbachu. Záchranáři stále pátrají po pohřešovaném 22letém hasiči, jehož člun se převrhl.

Řeka Rýn také zaznamenala zvýšenou hladinu, což zastavilo plavbu na horní a střední části toku. Německé dráhy postupně obnovují provoz na tratích uzavřených kvůli záplavám. Bavorská vláda pod vedením premiéra Markuse Södera uvolnila 100 milionů eur na pomoc postiženým oblastem. Obyvatelé a firmy mohou žádat o finanční podporu až do výše 5000 eur na domácnost, v případě existenční nouze až 100 procent škod. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck slíbil další pomoc od spolkové vlády.

Autor: Šimon Mitro

Související

police_police_car_patrol_car_patrol_state_authority_police_officers_germany-493057
Zahraniční

Německo i Francie hlásí další útoky. Hovoří se o exotických či afrických typech

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy

profimedia-0904954736
Zahraniční Aktualizujeme

Video zachytilo islamistu, střílel u konzulátu Izraele v Mnichově. Nepřežil