pondělí 20. května 2024

Hizballáh znovu ostřeluje hranice. Zmizte z Gazy, vzkazuje Izraeli Nasralláh

Pokud bude jediný izraelský voják v Pásmu Gazy, bude Hizballáh ostřelovat hranice Židovského státu s Libanonem. Potvrdil to šéf radikálního hnutí Hasan Nasralláh.

237987395_901b6f35da_b

zraelsko-libanonská hranice si od palby zatím neodpočine.
Zdroj: flickr.com

  • zraelsko-libanonská hranice si od palby zatím neodpočine.
  • Zdroj: flickr.com

Hnutí Hizballáh znovu ostřeluje příhraniční oblasti Židovského státu poblíž Libanonu. Hnutí sídlí v blízkovýchodním Libanonu, ale je podporované Íránem a nepřestane v akcích vůči Izraeli. Uvedl to v jednom z mála svých projevů šéf radikální organizace pevně navázané na palestinský Hamás, Hasan Nasralláh. Podle něho militantní snažení jeho stoupenců přestane ve chvíli, kdy Jeruzalém stáhne svá vojska z Pásma Gazy, kde systematicky postupuje proti vedení Hamásu.

"Toho dne, kdy ustane střelba v Gaze, přestaneme střílet i na jihu Libanonu," hřímal v projevu v místní televizi Nasralláh s tím, že dříve se izraelští občané nevrátí do svých domovů v této oblasti. Z příhraničních oblastí na izraelské i libanonské straně se od loňského podzimu, kdy začala válka v Pásmu Gazy a Hizballáh zahájil ostřelování pohraničí, evakuovat desítky tisíc lidí.

Nasralláh od zahájení války na Blízkém východě promluvil veřejně už pošesté. Tentokrát se věnoval také delegaci, která do hlavního libanonského města Bejrútu přicestovala z Izraele a řešit příhraniční situaci. To však Nasralláh a jeho lidé smetli ze stolu. „Čtete ten dokument a není tam nic. Je tam bezpečnost Izraele, ale nic jiného," řekl k návrhu Židovského státu šéf Hizballáhu.

Autor: Jan Skala

Související

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů