čtvrtek 19. září 2024

Hizballáh zaútočil na Izrael. Brzy poté přišel o jednoho ze svých velitelů

Na nejvyšší vrchol Izraele, kde sídlí základna, monitorující vzdušný prostor nad celým státem, zaútočilo hnutí Hizballáh. Jde o první odvetu za zabitého šéfa Hamásu v Bejrútu.

GDTrwkdaMAAPrbD

Hizballáh udeřil na izraelskou horu Meron.
Zdroj: X

  • Hizballáh udeřil na izraelskou horu Meron.
  • Zdroj: X

Jeruzalém může počítat s odvedou za zabitého Sáliha Arúrího, jednoho z nejvyšších velitelů palestinského radikálního hnutí Hamás. Alespoň to do Izraele vzkázalo bratrské sdružení Hamásu, libanonský Hizballáh, které však už začalo konat. Podle vlastních zpráv, zasáhly jejich střely izraelskou základnu na hoře Meron, která je pro Židovský stát strategicky nepostradatelná pro monitorování vzdušného prostoru. Jak uvedl mluvčí izraelské armády, základna funguje i po útoku islamistů díky záložním systémům a pracuje se na její rychlé opravě.

Hizballáh Izraeli vyhrožuje útoky už od začátku války 7. října loňského roku, kdy území Židovského státu napadly jednotky Hamásu. Nyní je však situace mezi Jeruzalémem a vedením Hizballáhu o to napjatější, že k atentátu na Arúrího došlo v libanonském hlavním městě Bejrútu, který Hizballáh považuje za svou baštu. Oficiální libanonská vláda ovšem vydala prohlášení, že o zapojení do války proti Izraeli nemá zájem.

Faktem je, že ozbrojené střety na izraelsko-libanonské hranici trvají už několik měsíců. Za tu dobu měla armáda Židovského státu zabít už 130 bojovníků Hizballáhu. Nově libanonské radikální hnutí přišlo i o zástupce velitele důležité jednotky Radván Visáma Tavíla,

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

Palestine_Nakba_Day_demo_in_Berlin
Domácí

Extrémistů ubývá a stejně tak nehrozí přímé ohrožení islámismem, tvrdí BIS