čtvrtek 19. září 2024

Historické vlaky se budou prohánět Moravou

Po Moravě budou tento víkend jezdit parní vlaky. Bohumín vábí na Den železnice.

Parní vlak s lokomotivou Papoušek

Parní vlak s lokomotivou Papoušek
Zdroj: Jan Šnábl / ČD

  • Parní vlak s lokomotivou Papoušek
  • Zdroj: Jan Šnábl / ČD

V sobotu 23. září se uskuteční Den železnice v Bohumíně, který láká na komentované prohlídky historických exponátů vlaků, prohlídku depa či na noční světelnou show, během které se představí na točně v bohumínském depu více jak desítka historických vozidel, a to ve scénickém osvětlení a za doprovodu živého orchestru. Po Dni železnice bude speciální program pokračovat i v neděli 24. září a to v Moravskoslezském kraji. České dráhy tento den vypraví dva parní vlaky, které svezou cestující na úpatí Moravskoslezských Beskyd a na Valašsko, konkrétně do Ostravice a Valašského Meziříčí.

Do Ostravice bude vlak vyrážet z ostravského hlavního nádraží v 8:45, jízda zpět do krajského města je z Ostravice naplánovaná na 11:45. Řazení vlaku připomene staré časy, kdy těmito soupravami směřovaly pod Lysou horu stovky až tisíce návštěvníků denně. Vlak bude totiž sestaven z patrové soupravy Bpjo a v jejím čele pojede parní lokomotiva Papoušek ze slovenského Popradu. Z Ostravice se turisté se mohou vydat nejen na Lysou horu, nejvyšší horu Beskyd.

Druhý vlak pojede z Ostravy stejným směrem, ale z Frýdlantu nad Ostravicí bude pokračovat po malebné Podbeskydské magistrále, železniční trati vinoucí se pod vrcholky Beskyd, až do Valašského Meziříčí. Tento vlak pojede jen jedním směrem a odjezd z hlavního nádraží v Ostravě je naplánován na 10:45. Soupravu poveze parní lokomotiva Skaličák a budou v ní řazené historické vozy takzvané Rybáky. Cestující, kteří vyrazí tímto vlakem, si mohou naplánovat výlet na hřeben Moravskoslezských Beskyd s významnými vrcholy, jako je Lysá hora, Smrk, Velký Javorník nebo Radhošť.

Porobnosti ke Dni železnic najdete zde. Info o jízdě parním vlakem naleznete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČD

Související

nocni_vlak
Domácí

První vlaky na trati z Prahy do Ostravy vyjedou v sobotu

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn