čtvrtek 19. září 2024

Historická výhra San Marina v Lize národů! V soutěži zvítězili vůbec poprvé

Dnes večer se v Lize D národů UEFA odehrálo klání mezi San Marinem a Lichtenštejnskem. Na výhru čekala La Serenissima dlouhých 20 let.

San Marino.jpg

Dnes se přepisuje historie, San Marino slaví.
Zdroj: profimedia

  • Dnes se přepisuje historie, San Marino slaví.
  • Zdroj: profimedia

To, že San Marino nepatří na poli fotbalových úspěchů mezi ty věhlasem ověnčované není žádná novinka. Když se ale podíváte na historické statistiky, tak zjistíte, že realita je ještě horší. Od roku 1987, kdy San Marino nastoupilo ke svému prvnímu oficiálnímu zápasu, se jim povedlo zvítězit jen dvakrát. Dále zaznamenali světlemodří deset remíz a 199 proher.

Blýská se ale na lepší zítřky? Dá se říct, že ano. Horší už to totiž být nemůže. San Marino se od listopadu loňského roku drží na poslední příčce hodnocení FIFA, a to sice na 210. pozici. Teď je ale v malé zemičce obklopené Itálií čas slavit.

Je to totiž právě dnes, kdy fotbalisté San Marina přidali do svých statistik druhou výhru, a ještě k tomu první soutěžní. Tak jako před 20 lety, i tentokrát se hrálo na San Marinském hřišti v Serravalle, a i tentokrát to bylo proti Lichtenštejnsku, a opět stačilo vstřelit jediný gól. O branku se postaral při svém debutu za reprezentaci devatenáctiletý Nicko Sensoli.

Minimálně do neděle se tak může San Marino chlubit prvním místem ve své skupině v Lize národů.

Výsledek zápasu

San Marino – Lichtenštejnsko, 1:0 (0:0), góly: 53‘ Sensoli

Autor: Ondřej Sutnar

Související

Monako
Ostatní Zajímavosti

Ve které evropské zemi se lidé dožívají nejvyššího věku?