pondělí 16. září 2024

Hilsnerův případ znovu před soud nepůjde. Advokát boj nevzdává

Vrchní státní zastupitelství návrat k proces s Leopoldem Hilsnerem neposvětilo. Ještě to ale není konec, oznámil advokát pracující na očistě Hilsnerova jména.

soud OTV

Proces s Leopoldem Hilsnerem na dobovém obrázku.
Zdroj: Národní muzeum

  • Proces s Leopoldem Hilsnerem na dobovém obrázku.
  • Zdroj: Národní muzeum

Případ odsouzeného židovského vraha Leopolda Hilsnera smetlo ze stolu také Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. To tak potvrdilo postoj jihlavských žalobců, kteří se dvojnásobnou vraždou z Polné z března roku 1899 odmítlo zabývat s odůvodněním, že se nepodařilo předložit nové skutečnosti, které by někdejší proces, jenž Hilsnera poslal na šibenici, dokázaly zvrátit. Odsouzený se nakonec trestu vyhnul, ale za mřížemi pobýval až do konce první světové války.

Vraždy Anežky Hrůzové a Marie Klímové, tak i nadále budou připisovány právě Hilsnerovi, který se však podle řady tvrzení stal pouze obětí antisemitistické štvanice přelomu 19. a 20. století. Ve své době za jeho nevinu bojoval i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Nyní se takové role ujal advokát Lubomír Müller, který po rozhodnutí olomouckého vrchního státního zastupitelství oznámil, že o revizi procesu bude usilovat i nadále. Podle něho pochybení přiznaly někdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová a Marie Benešová.

Autor: Jan Skala

Související

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

fo00211745cvb_denik-630-16x9
Domácí

Hilsnerův advokát chce rehabilitaci faráře Toufara. Případ míří k soudu

GDescRWWUAAssW-
Domácí

Peníze máme, ale ne pro všechny, vzkázal Blažek pracovníkům justice

hilsneriada1
Domácí

Stále vinen! Případ Leopolda Hilsnera se po 125 letech otevírat nebude