Herec, zpěvák, tanečník... Muž mnoha tváří, Ondřej Havelka, slaví sedmdesátku

V 80. letech mladý Ondřej Havelka exceloval ve filmu a po revoluci v hudbě. Dnes dokáže působit i na divadle, ačkoliv jeho Melody Makers jsou výraznou kapelou české hudební kultury.

1024px-Hastrman_(14)

Stálý elegán. Sedmdesátku by Ondřeji Havelkovi hádal málokdo.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Stálý elegán. Sedmdesátku by Ondřeji Havelkovi hádal málokdo.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V osmdesátých letech Ondřej Havelka patřil k výrazným a velmi obsazovaným herců. Tehdy byl mladý, měl noblesní vystupování a výrazné role ve filmech jako Krakonoš a lyžníci, Lékař umírajícího času, Rumburak, Žáku Kašíku, nežeň se, nebo Dobré světlo, stejně jako výrazné televizní role v seriálech Sanitka, Panoptikum hříšných lidí, Malý pitaval z velkého města nebo Dobrodružství kriminalistiky, se jen hrnuly. Po revoluci se však tento umělec, který dnes slaví kulatou sedmdesátku, jako herec prakticky vytratil. Objevil se v seriálech Hříchy pro pátera Knoxe a Saturnin, ovšem to bylo z těch výrazných úloh všechno.

O to více exceloval v hudbě. Od roku 1995 stál v čele vlastní kapely Melody Makers, které dodnes s velkým úspěchem přehrává hudbu 20. a 30. let 20. století. To je totiž parketa, v níž se Havelka našel a s takovou stylizací si jej dnes spojuje většina Čechů.

Velmi výrazného úspěchu syn herečky Štěpánky Havelkové a profesora Akademie múzických umění Svatopluka Havelky, dosáhl také na divadelním kolbišti. V roce 2014 dosáhl mezinárodního uznání se svou režijní prací na zfilmování opery Orfeo ed Euridice od Christopha Willibalda Glucka v Zámeckém divadle v Českém Krumlově a v interiérech tamějšího zámku.

Autor: Jan Skala

Související

461745519_8622702271125276_599033448360150503_n
Domácí

Stačilo jedno oznámení v Rudém právu. Blahopřání otevřelo cestu k revoluci

2018_Kris_Kristofferson_-_by_2eight_-_DSC5043
Hudba

Country přišlo o svou ikonu. Zemřel zpěvák a herec Kris Kristofferson

MV5BOTY5NTEyMjktZmQ1NS00NmQwLWIxYWMtYTlmZWMyNTI3NGY5XkEyXkFqcGc@._V1_
Film a TV

Seržant Taggert z Policajt v Beverly Hills prohrál boj s rakovinou. Bylo mu 76 let

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika