neděle 28. dubna 2024

Herec malých rolí, přesto zasloužilý umělec. Čestmír Řanda by oslavil stovku

I když začínal v rokycanských kovohutích, brzy Čestmír Řanda utekl do uměleckého světa. Dnes by tento výrazný herec oslavil sté narozeniny.

164248591_b8269d

Čestmír Řanda by dnes oslavil stovku.
Zdroj: Youtube

  • Čestmír Řanda by dnes oslavil stovku.
  • Zdroj: Youtube

V šedesátých a sedmdesátých letech se točilo jen málo snímků či televizních seriálů, které by se obešly bez účasti herce Čestmíra Řandy. Ten se sice přes původní ambice nikdy nestal hercem velkých rolí, ty malé ale dokázal svým hereckým umem udělat výrazné a charismatické. Stačí jen vzpomenout na Žida Marmulstauba v dramatu Transport z ráje, záludného generála v Pane, vy jste vdova!, docenta Mlejnka v Což takhle dát si špenát nebo přitroublého hospodského v pohádce Honza málem králem.

Herectví začal Řanda studovat po druhé světové válce, předtím pracoval v kovohutích ve svých rodných Rokycanech. Na pražské AMU se stal žákem věhlasného Miloše Nedbala a ačkoliv se pak vrátil do západních Čech, aby do roku 1960 hrál v plzeňském Divadle J. K. Tyla, v šedesátých letech odešel definitivně do Prahy. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dokonce působil jako šéf činohry v Národním divadle.

Měl úspěch ve filmu, rozhlase a v televizi, zabýval se také dabingem. Věnoval se i autorské a dramaturgické tvorbě, napsal řadu skečů pro rozhlasové a televizní vysílání a v roce 1978 získal titulní zasloužilého umělce. Zemřel v srpnu 1986 ve věku 62 let.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku