čtvrtek 19. září 2024

Herci se vrací na plac. Historická stávka skončila

Stávka amerických herců po měsících skončila. Konečně se tak mohou opět rozjet filmové produkce. Diváci dopad stávky poznají i za dva roky.

ká

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Dlouhých 118 dní američtí herci stávkovali za lepší podmínky. Zatímco scenáristé se se studii a streamovacími službami dohodli na konci září, herci dospěli k dohodě až nyní. Šlo o nejdelší stávku herců v historii Hollywoodu.

Dohoda zahrnuje právní ochranu herců před umělou inteligencí a rekordní zvýšení platů. Minimální mzda herců se zvýší o sedm procent, to je o dvě procenta více, než jakého navýšení se dočkali scenáristé. Dohoda zahrnuje také „streamingový bonus“, který souvisí s počtem zhlédnutí titulů na streamovacích platformách, a také zvýšení příspěvků do důchodového a zdravotního fondu. Svaz zastupující herce SAG-AFTRA uvedl, že hodnota kontraktu přesahuje jednu miliardu dolarů.

Dospěli jsme k dohodě, která umožní členům SAG-AFTRA ze všech kategorií budovat udržitelné kariéry. Tisíce umělců nyní i v budoucnu budou prosperovat z této dohody,“ uvedla SAG-AFTRA ve veřejném emailu. Herec a člen výboru SAG-AFTRA Ben Whitehair uvedl, že svaz dosáhl strukturální změny v odměňování herců pracujících pro streamovací platformy.

K formálnímu schválení dohody dojde v pátek, poté se budou moci herci vrátit na plac. Předpokládá se, že dopady stávky, kdy se pozastavily veškeré americké produkce, diváci pocítí i v roce 2025. Mnoho filmů nestihne plánované datum uvedení. Mezi již ohlášenými posunutými premiérami jsou druhá Duna, osmá Mission Impossible či třetí Deadpool. Mnoho filmů, které se měly objevit v kinech v příštím i přespříštím roce, bude zdrženo.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Variety, THR

Související

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

Brad Pitt a George Clooney ve filmu Wolfs
Film a TV Streaming

Září na streamu: Batmanovský Tučňák a Stallone jako Král Tulsy

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix zvyšuje ceny. Předplatitelé zaplatí o několik desítek korun více