Hera odstartovala na cestu k asteroidu Dimorphos, který srazila NASA

V pondělí odstartovala sonda Hera Evropské kosmické agentury na dvouletou cestu k asteroidu Dimorphos, který byl před dvěma lety zasažen sondou NASA. Cílem je prozkoumat účinnost metody, která by mohla pomoci v budoucnu odvrátit nebezpečné asteroidy.

Vizualizace mise HERA

Vizualizace mise HERA
Zdroj: ESA

  • Vizualizace mise HERA
  • Zdroj: ESA

Evropská kosmická agentura (ESA) zahájila v pondělí misi HERA, která má za cíl prozkoumat asteroid Dimorphos. Tento malý asteroid byl před dvěma lety zasáhnut sondou NASA jako součást testu, který měl prokázat, zda je možné asteroid odklonit z nebezpečné dráhy a vyhnout se tak kolizí se Země.

Po srážce NASA s asteroidem se zkrátila jeho dráha kolem většího asteroidu Didymos. Vědci chtějí zjistit, jaký vliv měla srážka na Dimorphos, a zda vznikl kráter či došlo k dramatické změně jeho tvaru. Sonda Hera, velikosti auta, nese dvanáct vědeckých přístrojů a měla by doletět k Dimorphosu na konci roku 2026, přičemž se předtím zastaví u Marsu pro zisk gravitačního zrychlení.

Hera se pokusí zmapovat hmotnost asteroidů, tvar a složení po dobu alespoň šesti měsíců. Dva malé satelity Cubesat se od sondy oddělí a provedou podrobnější průzkum. Vědci doufají, že získané informace pomohou při plánování budoucích misí, pokud by bylo nutné odklonit asteroid ohrožující Zemi.

Asteroidy, jako Dimorphos, jsou pozůstatky ze vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardami let a pohybují se mezi Marsem a Jupiterem. NASA si vybrala tuto dvojici asteroidů pro demonstraci technologie odklonu, protože nepředstavují žádné nebezpečí pro naši planetu.

Autor: Šimon Mitro

Související

solární bouře
Zahraniční Vesmír

Blíží se silná sluneční bouře. Hrozí výpadky proudu

Aurora2
Zahraniční Vesmír

Dívejte se k nebi. K vidění by mohla být ohromná polární záře

YWNiYTljNjQ4NmVkZjMyNkRXWexVOpE1v-h_adFTblKmIWaQYunVJb7DLMhMDGvRRDKHuM_BDjSdB9hFbM_6D7mCPI-7JU2RQ-MB2ihNKVdHEMBbRfLo5X87DRL-373_dYjaSu2ZO0_vfr1Sb3rbvAo97PPLzujSZ0Le4mzwm8vAHT3
Zahraniční Vesmír

Asteroid Chicxulub není jediný, který dopadl na Zem na konci doby dinosaurů

53629311765_5493fb71db_b
Zahraniční Video

K Zemi se přiblíží kometa, kterou naposledy viděli neandrtálci!