pátek 28. června 2024

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři

Každý týden na letišti na Maui naloží malý vrtulník 250 tisíc komárů. Tito modifikovaní samečci komárů jsou klíčovými hráči v nové strategii, která by mohla být poslední nadějí pro ohrožené havajské ptáčky.

Šatovník šarlatový

Šatovník šarlatový
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Šatovník šarlatový
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na Havaji kdysi žilo více než 50 druhů rodu ptáků šatovníkovitých. Jde o menší pestrobarevné ptáky, příbuzné hýlům, se zahnutými zobáky, kteří se jinde na světě nevyskytují. Z 50 se počet žijících druhů snížil na 17 a hrozí, že další vyhynou ještě během letošního roku. Příčinou jejich úhynů je ptačí malárie přenášená komáry, kteří byli na Havaj zavlečeni v 19. století.

Některé druhy přežívají díky tomu, že se drží ve výškách nad 1 200 metrů, kde komáři nepřežijí. Ale s globálním oteplováním se komáři začali šířit i do těchto oblastí. V zoufalé snaze zachránit ptáky spojily síly různé organizace a zvolily strategii, kdy do přírody vypouštějí modifikované komáry, které se nedokážou úspěšně rozmnožovat. Komáři s odlišnými bakteriálními kmeny Wolbachia jsou vypouštěni do lesů, kde se páří s místními samičkami, což vede k neplodným vajíčkům a snížení populace komárů.

Záchrana těchto šatovníkovitých ptáčků je kritická nejen pro biodiverzitu, ale i pro zachování kulturního dědictví a ekologické rovnováhy Havaje.

Autor: Šimon Mitro

Související

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

Nejvyšším psem se stala doga Kevin z Iowy.
Ostatní Fauna

Nejvyšší pes má v kohoutku metr. Na zadních převyšuje páníčka

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody

Mládě makaka v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

Dva novorození makakové skotačí v Zoo Olomouc