pondělí 16. září 2024

Hasiči bojují s požárem u Splitu

V okolí chorvatského města Split vypukl rozsáhlý požár, který se rychle šíří a ohrožuje obydlené oblasti. Místní hasiči nasadili veškeré síly, aby zabránili dalším škodám.

profimedia-0901933483

Lesní požár u Splitu (27. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Lesní požár u Splitu (27. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Požár, který vypukl nedaleko Žrnovnice u Splitu, se od včerejšího večera neustále šíří. Počáteční zásah letadel shazujících vodu byl úspěšný, ale s příchodem noci musely stroje ustoupit a boj s plameny pokračuje na zemi. Na místo dorazily posily z různých částí Chorvatska, včetně Záhřebu a okolních krajů.

Požár se rozšířil na rozsáhlou oblast mezi Žrnovnicí a Donje Sitno. Podle hasičů se sice postup plamenů zpomalil, ale situace zůstává náročná. Šéf splitských hasičů uvedl, že se podařilo ochránit obydlené části Žrnovnice, avšak oblasti u Donje Sitno stále čelí vážnému ohrožení.

Hasiči dokázali zabránit poškození desítek domů, ačkoli dva hasičské vozy byly při zásahu poškozeny. Na místě je momentálně nasazeno kolem 140 hasičů a další posily jsou na cestě. Kvůli požáru je také uzavřena silnice mezi Žrnovnicí a Tugare, doprava je odkloněna na Jadranskou magistrálu.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

HZSČR
Domácí

Hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, varují hasiči. Jsou potřeba změny