středa 26. června 2024

Harry Potter získal cenu Tony. Radcliffe září na Broadwayi

Představitel Harryho Pottera slaví úspěch na divadelních prknech. Vyhrál cenu Tony.

profimedia-0882219656

Daniel Radcliffe při udílení cen Tony 2024. (16. 6. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Daniel Radcliffe při udílení cen Tony 2024. (16. 6. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Nejprestižnější divadelní ceny Tony, jež jsou ekvivalentem filmových Oscarů či hudebních cen Grammy, byly rozdány v neděli v New Yorku. Svou první cenu Tony si odnesl britský herec Daniel Radcliffe, jež se proslavil rolí Harryho Pottera, za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v muzikálu Merrily We Roll Along, jež se hraje na Broadwayi.

Radcliffe v muzikálu ztvárňuje textaře a dramatika Charleyho Kringase v obnovené verzi muzikálu Stephena Sondheima a George Furtha z roku 1981. Ve svém děkovném projevu Radcliffe začal: „Budu mluvit rychle a pokusím se nebrečet. Tohle byla jedna z nejlepších zkušeností mého života. Bylo to neuvěřitelné.“ Dále poděkoval svým kolegům z představení, herci Jonathanu Groffovi a herečce Lindsay Mendez a celému obsazení muzikálu. Nezapomněl také poděkovat rodičům, kteří seděli v publiku. „Šťastný Den otců, táto,“ řekl ke konci svého projevu. „Děkuji ti, že jsme spolu poslouchali Sondheima v autě a že mě zkrátka miluješ.

Loni získal Radcliffe svou první nominaci na cenu Emmy za snímek Weird: The Al Yankovic Story. Po získání ceny Tony herec řekl: „Je to úžasné. Když jsem skončil s Potterem, neměl jsem ani ponětí, jak se bude vyvíjet moje kariéra. Začal jsme tehdy dělat nějaké divadelní věci, ale opravdu jsem nevěděl, co bude dál. Takže mít za poslední rok možnost hrát ve filmu Weirda Ala a také v Merrily We Roll Along, myslím si, že hrát jednu postavu po dlouhou dobu ve vás vyvolává touhu udělat co nejvíc věcí. A to právě teď dělám.

Merrily We Roll Along vypráví příběh tří celoživotních přátel, které ztvárňují Radcliffe, Groff a Mendez. Muzikál začíná v současnosti, kdy se tři přátelé postupně vzdalují, a pracuje zpětně až k začátkům jejich přátelství před téměř dvaceti lety. Zabývá se úspěchem, showbyznysem a nezlomnými pouty. Kromě Radcliffa si za muzikál odnesl cenu také Groff. Mezi dalšími oceněnými figurovali Sarah Paulson či Jeremy Strong.

Autor: Šimon Mitro

Související

Noc s operou- Dracula
Divadlo

Plzeň uvede pod širým nebem muzikál i operu pro tisíce lidí

Jan_Kačer_2015
Film a TV

Zemřel Jan Kačer. Proslavil se jako filmový herec i divadelní režisér

profimedia-0872816956
Domácí

Česko se loučí se Simonou Postlerovou. Přišla dlouhá řada hereckých kolegů

profimedia-0740109857
Domácí

Zemřela herečka Simona Postlerová. Trpěla postcovidovým syndromem