pondělí 16. září 2024

Hajlování s krtečkem! Příznivce dětského zábavního parku naštval koncert Ortelu

Pořádný poprask vzbudila na sociálních sítích pozvánka na koncert kontroverzní kapely Ortel v zábavním parku Krtkův svět. Fanoušci stránky oznamují, že do parku už nepřijdou, jiní se na pořadatele sesypali s řadou otázek.

441868314_969699898495186_3169361276171310142_n

Krtkův svět zrušil koncert kontroverzní kapely Ortel.
Zdroj: FB / Krtkův svět

  • Krtkův svět zrušil koncert kontroverzní kapely Ortel.
  • Zdroj: FB / Krtkův svět

„To je myšlené vážně, anebo vám někdo naboural účet?“ ptá se jeden z diskutujících. „Chodili jsme k vám s dětmi opravdu rádi, ale tohle je totální přestřel,“ píše další k události, kterou Krtkův svět zveřejnil v pondělí v noci. Do úterního večera měla už stovky komentářů.

Park se sice snažil vysvětlit, že koncert začíná až po skončení otevírací doby, zároveň ale na akci nabízí zvýhodněné vstupenky, které zahrnují i volný vstup na řetízkový kolotoč, minivláček, létající kačery nebo skákací hrad, což zjevně nejsou atrakce pro dospělé.

Kapelu považuje řada publicistů a odborníků za extrémistickou, neonacistickou, xenofobní či radikální. Koncerty Ortelu označilo ministerstvo vnitra v pravidelné zprávě o extremismu za příklad trendu, kdy texty písní sice inklinují k pravicovému extremismu, jsou však formulované tak, aby interpretům nehrozil trestní postih. Někteří muzikanti, například David Koller, odmítají hrát v sálech, které hostily koncert kapely. Pro xenofobní a homofobní texty vymazal server Bandzone profil skupiny z databáze.

Dokumentarista Vít Klusák natočil na koncertu skupiny ve Frýdku-Místku, jak někteří návštěvníci v předsálí hajlovali, pokřikovali nacistické Sieg Heil, mluvili o bílé rase, nebo vyřvávali, ať cikáni chcípnou. Na to upozornili také fanoušci Krtkova světa. „Bude se i hajlovat?“ ptá se jeden. „Zahraje nám Tomáš akustickou verzi písně od Včelích medvídků Bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila?“ rýpnul si jiný. „Hajlování s krkečkem!“ suše okomentoval další. "Bude k dětské vstupence plastový esesáček zdarma?" ptalo se hned několik lidí. „Příští týden může Jindřich Rajchl předčítat Mein Kampf. Po zavíračce, pochopitelně,“ zní další návrh. „Máte nějaký speciální důvod, proč je akce zrovna 7. 7. a ne 8. 8., jak se sluší a patří?“ naráží jiný na fakt, že číslo 88 označuje zkratku Heil, Hitler, písmeno H je totiž osmé v abecedě.

Objevily se i narážky na neonacistickou kapelu Conflict 88, ve které frontman Ortelu Tomáš Ortel, vlastním jménem Tomáš Hnídek, působil a některé její skladby dodnes hraje. Přesně to vystihl další z komentujících: „Dobrý den, mohl bych poprosit, jestli by pan Hnídek mohl zazpívat i nějaké straší hity, třeba Rudolf Hess, bojovník za čistou Evropu, nebo tu o Krvi židovskejch psů? Nepřijde mi spravedlivé, že tyto hezké písně nejspíš naposledy hrál v bývalém sídle gestapa ve Zbirohu, kde se v den Hitlerových narozenin ženil. Moc děkuji a děti si dopředu rozhajluji sám."

Související

rou
Domácí Video

Chtěl být poslancem i prezidentem, teď chystá oslavu nelegálního Krtkova světa

441872543_971027208362455_5857855049083762067_n
Domácí Aktualizujeme

Otočka o 88 stupňů: Hajlování s krtečkem nebude, park chystá festival pro Ukrajinu