neděle 8. září 2024

Otočka o 88 stupňů: Hajlování s krtečkem nebude, park chystá festival pro Ukrajinu

Pořádné veletoče předvádí dětský park Krtkův svět se svým programem. Napřed oznámil koncert Ortelu, po vlně nevole ho zrušil a dnes zve na víkendový festival, kde vystoupí čtyři desítky účinkujících. Jak je dokázal tak rychle sehnat, není jasné.

441872543_971027208362455_5857855049083762067_n

Zábavní park akci raději zrušil.
Zdroj: FB / Krtkův svět

  • Zábavní park akci raději zrušil.
  • Zdroj: FB / Krtkův svět

"Tento víkend proběhne v areálu Krtkův svět UKRFEST pořádaný pro vyjádření vděku ukrajinského lidu celému světu za humanitární pomoc vedoucí k vítězství," píše se poněkud kostrbatě na facebookové stránce dětského parku. Tentokrát park nevypnul komentáře, a tak dostal pěknou nálož.

"Doporučuju tam v kancelářích přestat natírat. To ředidlo vám evidentně nedělá dobře," píše jeden z komentujících. "To je otočka úplně o 88 stupňů," naráží na neonacistickou symboliku další. "Podle mě se připravili minimálně o 88 návštěvníků!" baví se jiný.

"Ten Krtkův svět, to musí být machři na organizování akcí. Uspořádat za dva dny festival pro 40 vystupujících z Ukrajiny, to je majstrštyk, a vše jen pro to, aby od sebe odvrátili nařčení z neonacismu," podivuje se uživatel sítě.

Park začátkem týdne oznámil vystoupení Ortelu. Příspěvek o koncertu okomentovaly stovky lidí, než ze stránky zmizel. Park se sice snažil vysvětlit, že akce začíná až po skončení otevírací doby, zároveň na ni ale nabízel zvýhodněné vstupenky, které zahrnují i volný vstup na řetízkový kolotoč, minivláček, létající kačery nebo skákací hrad, což zjevně nejsou atrakce pro dospělé. „Zahraje nám Tomáš akustickou verzi písně od Včelích medvídků Bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila?“ rýpnul si jeden z komentujících. „Hajlování s krkečkem!“ suše okomentoval další. "Bude k dětské vstupence plastový esesáček zdarma?" ptalo se hned několik lidí. „Máte nějaký speciální důvod, proč je akce zrovna 7. 7. a ne 8. 8., jak se sluší a patří?“ naráží jiný na fakt, že číslo 88 označuje zkratku Heil Hitler, písmeno H je totiž osmé v abecedě.

A nechyběly ani narážky na neonacistickou kapelu Conflict 88, ve které frontman Ortelu Tomáš Ortel, vlastním jménem Tomáš Hnídek, působil, a jejíž skladby dodnes hraje. Přesně to vystihl další z komentujících: „Dobrý den, mohl bych poprosit, jestli by pan Hnídek mohl zazpívat i nějaké straší hity, třeba Rudolf Hess, bojovník za čistou Evropu, nebo tu o Krvi židovskejch psů? Nepřijde mi spravedlivé, že tyto hezké písně nejspíš naposledy hrál v bývalém sídle gestapa ve Zbirohu, kde se v den Hitlerových narozenin ženil. Moc děkuji a děti si dopředu rozhajluji sám."

Vlna nevole donutila pořadatele zrušit akci. "Vyslyšeli jsme vás! I když koncert skupiny Ortel nemá s našim dětským parkem ani jeho filozofií nic společného, a jde o zcela oddělené akce, váš názor je pro nás cenný., proto jsme se na základě vašich reakcí rozhodli ho zrušit," psalo se alibisticky na facebookové stránce parku s tím, že vstupné se všem vrátí v plné hodnotě. Park zakázal u oznámení o zrušení akce komentáře.

Proč je Ortel tak kontroverzní?

Kapelu považuje řada publicistů a odborníků za extrémistickou, neonacistickou, xenofobní či radikální. Koncerty Ortelu označilo ministerstvo vnitra v pravidelné zprávě o extrémismu za příklad trendu, kdy texty písní sice inklinují k pravicovému extrémismu, jsou však formulované tak, aby interpretům nehrozil trestní postih.

Někteří muzikanti, například David Koller, odmítají hrát v sálech, které hostily koncert kapely. Pro xenofobní a homofobní texty vymazal server Bandzone profil skupiny z databáze.

Dokumentarista Vít Klusák natočil na koncertu skupiny ve Frýdku-Místku, jak někteří návštěvníci v předsálí hajlovali, pokřikovali nacistické Sieg Heil, mluvili o bílé rase, nebo vyřvávali, ať cikáni chcípnou.

Související

rou
Domácí Video

Chtěl být poslancem i prezidentem, teď chystá oslavu nelegálního Krtkova světa

441868314_969699898495186_3169361276171310142_n
Domácí

Hajlování s krtečkem! Příznivce dětského zábavního parku naštval koncert Ortelu