čtvrtek 19. září 2024

Haiti na pokraji občanské války. OSN v zemi nasadí speciální síly

I když premiér Haiti a faktická hlava státu Ariel Henry žádal o pomoc mezinárodní společenství už loni, až nyní Raba bezpečnosti OSN rozhodla o větší angažovanosti mezinárodních sil na karibském ostrově.

Haiti

Situace na Haiti je velmi neklidná. Zasáhnout by měla OSN.
Zdroj: Flickr

  • Situace na Haiti je velmi neklidná. Zasáhnout by měla OSN.
  • Zdroj: Flickr

Situace na Haiti se stále vyostřuje. Karibskou zemi totiž decimují zločinecké gangy i boj o moc, který začal vraždou prezidenta Jovenela Moïseho. Po této události se moci nad jedenáctimilionovou zemí ujal preimér Ariel Henry, jehož vláda však nevzešla z žádných voleb, což mu vyčítá jeho úhlavní konkurent a premiér prozatímní vlády. Situace na ostrově se stále zhoršuje a hrozí humanitární katastrofa.

haitská vládá proto už loni požádala o zahraniční vojenskou pomoc, kterou však mezinárodní společenství považuje za ošemetnou právě kvůli chybějícímu mandátu vlády. Premiér ovšem tvrdí, že v současných odmínkách nelze v zemi uspořádat regulérní volby.

Rada bezpečnosti OSN se však nakonec chystá do celé události zasáhnout. V pátek odsouhlasila prodloužení mandátu své ostrovní kanceláře a zároveň vyzvala členské státy k pomoci haitské policii, včetně nasazení nspeciálních sil v zemi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti

Dhur1O8XkAAMuah
Zahraniční

Na Haiti začal platit výjimečný stav. Do země míří americký ministr zahraničí

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně