neděle 27. října 2024

Gruzie pošilhává po Moskvě. Volby s přehledem vede vládnoucí strana

Kam se přikloní Gruzie? Zatím to vypadá, že obyvatelé mají blíže k Rusku než k Evropské unii. Vládnoucí strana už slaví, opozice na zítřek svolává protesty.

profimedia-0926693493

Proruská strana Gruzínský sen už začala s oslavami volebního vítězství.
Zdroj: Profimedia

  • Proruská strana Gruzínský sen už začala s oslavami volebního vítězství.
  • Zdroj: Profimedia

Jde o nejnapjatější volby v postsovětské historii Gruzie. Rozhoduje se totiž v nich, zda tato kavkazská zem vykročí směrem do Evropy nebo se stane partnerem Ruska. Pokud zvítězí jeden nebo druhý tábor, dá se očekávat nejen těsná výhra, ale i nepokoje ze strany prohrávajících. Zatím však k vítězství má nakročeno proruská strana Gruzínský sen, která zemi vládne posledních 12 let a která se už prohlásila vítězem voleb. To ale však už udělala také opozice, kterou tvoří čtveřice proevropských stran. Zatím blíže k vysněné metě je však vládnoucí strana. Ta po sečtení více než 70 procent hlasů vykazuje výsledek 53 procent, tedy parlamentní většinu.

Už samotné volby provázejí nepokoje, kdy se dokonce v jedné volební místnosti na okraji Tbilisi popralo několik desítek osob. Násilné akce odsoudila proevropská prezidentka Salome Zurabišvili, která vyzvala k pokojnému průběhu sčítání.

Počínání strany Gruzínský sen má za důsledek, že lídři Evropské unie už se zemí zastavili přístupové rozhovory. Trnem v oku je jim zákaz propagace hnutí LGBTQ+ a zákon o zahraničním vlivu, kdy financování neziskovek má být zcela transparentní. Odpůrci poukazují na to, že podobný zákon použilo Rusko jako nástroj ke stíhání politických odpůrců. Stejná norma však už léta platí i ve Spojených státech.

Autor: Jan Skala

Související

elektrická dodávka
Ekonomika Elektromobily

Evropská hlavní města připravují bezemisní zóny. Klíčem jsou elektrické dodávky

profimedia-0679920070
Domácí

V neděli se opět mění čas. Konec střídání je v nedohlednu

Elon Musk
Zahraniční

Musk udržuje tajné styky s Putinem, píše WSJ

profimedia-0919375120
Zahraniční

Francouzští farmáři plánují v listopadu celonárodní protesty