úterý 2. července 2024

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

Gruzínská vláda utahuje šrouby. Proti schválenému zákonu o zahraničním vlivu však protestují tisíce lidí, kteří se dokonce chtěli dostat do budovy parlamentu v Tbilisi.

GNjLVkvXQAA0DmW

Pro Evropu, pro demokracii, pro Gruzii, to jsou hesla protestujících.
Zdroj: X

  • Pro Evropu, pro demokracii, pro Gruzii, to jsou hesla protestujících.
  • Zdroj: X

Zákon o zahraničním vlivu vyhnal do ulic zhruba deset tisíc obyvatel Gruzie, kteří v jeho přijetí spatřují paralelu s Ruskem, kdy tutéž normu využil prezident Vladimir Putin k likvidaci politické opozice. Ovšem podobný zákon není ve světě ničím neobvyklým. Všechny země, které jej uzákonily, si ale nebraly vzor z Ruska, ovšem ze Spojených států, kde funguje už léta. Podobně jako ta gruzínská či ruská norma umožňuje státním úřadům sledovat společnosti, na jejichž financování se do značné míry podílejí zahraniční investoři.

Ovšem strana Gruzínský sen se stala terčem kritiky Evropské komise, které se aplikace původního amerického zákona do gruzínských poměrů nelíbí. Právě vlajkami Evropské unie mávají protestující stejně často jako gruzínskými prapory a zaznívají hlasy, že přijetí této legislativy bude klást překážky Gruzii v cestě do EU.

Zákon, který však chce prezidentka Salome Zurabišvili vetovat, ačkoliv počítá s tím, že její nesouhlas vláda znovu přehlasuje, je namířena vůči médiím a neziskovým organizacím placeným ze zahraničních zdrojů.

Autor: Jan Skala

Související

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska

plastový odpad
Zahraniční Ekologie

Nový nástroj sleduje oběh plastů v Evropě

Volodymyr Zelenskyj na setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem na návštěvě USA.
Zahraniční

Ukrajinu v NATO nechce Trump ani Biden, přiznal Zelenskyj pro americký list