pondělí 7. října 2024

Gretu Thunberg znovu sebrali. Tentokrát na demonstraci proti uhlí v Bruselu

Potlesk politiků vystřídal zájem policie. Gretu Thunberg minulý týden dvakrát zatkli. Jednu na propalestinské demonstraci v Kodani, podruhé na klimatické akci v Bruselu.

GZJwXkEXgAAFwVp

Bruselská akce, při které policie zatkla Gretu Thunberg.
Zdroj: X

  • Bruselská akce, při které policie zatkla Gretu Thunberg.
  • Zdroj: X

Sláva Grety Thunberg pominula. Místo pozvánek na Valné shromáždění OSN, do Bílého domu či do Kremlu, ji dnes už chodí jen soudní obsílky. Ve své činností, kdy jako nezletilé děvče vyprovokovala školní stávku na podporu klimatu, však nepolevuje dodnes, ovšem kvůli své plnoletosti, je už její činnost předmětem zájmu policie. O tom se přesvědčila o uplynulém víkendu v belgickém hlavním městě Bruselu, kde nedaleko budovy Evropského parlamentu, v níž ještě před několika lety sklíázela velký aplaus, protestovala proti používání fosilních paliv.

Aktivisté z radikální organizace Extinction Rebellion zablokovali jeden z hlavních bruselských bulváru a s transparenty se dožadovali, aby evropští politici zrušili dotace na fosilní paliva a přistupovali zodpovědně k cílům uhlíkové neutrality do roku 2050. Jejich skupinu však brzy obklíčila policie a jelikož protestující nechtěli místo uprostřed magistrály opustit, museli je muži zákona, včetně Grety, ze silnice odvléct.

Zdaleka to není poprvé, co mladá švédská aktivistka skončila v poslední době s pouty na rukou. Minulý týden ji zadržela i dánská policie na propalestinské demonstraci v Kodani.

Autor: Jan Skala

Související

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety