pátek 28. června 2024

Greenpeace žene ministerstvo k soudu. Vadí kácení lesů v Krušných horách

Ekologické organizaci Greenpeace se nelíbí plán Lesů ČR na kácení stromů v Krušných horách. Chce plánované akci zamezit soudně.

Holzhau

Krušnohorské lesy podle plánu lesníků značně prořídnou.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Krušnohorské lesy podle plánu lesníků značně prořídnou.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Žalobu na ministerstvo životního prostředí podala organizace Greenpeace, které vadí, že Lesy České republiky dostaly zelenou k pokácení 130 let starých stromů v Krušných horách. Konkrétně má jít o 1800 buků a dubů, které budou muset ustoupit Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Lesy ČR stanovisko ekologické organizace odmítly s tím, že chtějí zachovat stabilitu porostů, jejich biologickou rozmanitost i bezpečnost návštěvníků krušnohorského regionu.

Greenpeace zase argumentují tím, že Lesy ČR tímto zásahem nenávratně poškodí krušnohorské bučiny, u nichž zmlazování nedává smysl. Bučiny podle ekologů spadají do ochrany Evropsky významné lokality Východní Krušnohoří a vykácení více než 20 stromů na jednom hektaru je významným zásahem do přírody.

O kácení, které by mělo zasáhnout lokality Litvínovska a Telnicka, tak bude s největší pravděpodobností rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem. Řešit by se měly i další případy ze stejné oblasti, kdy Greenpeace tvrdí, že Lesy ČR chtějí v Krušných horách pokácet až 15 tisíc stromů.

Autor: Jan Skala

Související

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor

profimedia-0669954930
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona má vyřešit přemnoženou zvěř a přinese digitalizaci

Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Ústecký kraj

rys
Domácí Fauna

Monitoring rysa ovlivňuje jeho ochranu