Google zneužívá svůj monopol, rozhodl soud

Americký soud v pondělí rozhodl, že Google udržuje nezákonný monopol na poli internetového vyhledávání, čímž brání konkurenci a inovacím. Tento historický verdikt může zásadně změnit podobu internetu.

Google

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / PhotoMIX Company

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / PhotoMIX Company

Google nezákonně udržuje monopol na trhu internetového vyhledávání, což potlačuje konkurenci a brání inovacím, rozhodl soud ve Washingtonu. Toto přelomové rozhodnutí může změnit podobu internetu, uvedla agentura AP.

Soudce Amit Mehta vynesl rozsudek po téměř ročním procesu, který zahájilo americké ministerstvo spravedlnosti. Tento antimonopolní spor je největší v USA za posledních 25 let. Mehta uvedl, že Google jedná jako monopolista a jeho dominance na trhu je jasným důkazem monopolu. Google má 89,2procetní podíl na trhu obecných vyhledávacích služeb, na mobilních zařízeních dokonce 94,9 procent.

Pro Google a jeho mateřskou společnost Alphabet je tento verdikt velkým neúspěchem. Společnost tvrdila, že její popularita je výsledkem vysokého zájmu uživatelů o její kvalitní vyhledávač. Kent Walker, prezident pro globální záležitosti v Googlu a Alphabetu, uvedl, že se firma proti rozhodnutí odvolá.

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland označil vítězství nad Googlem za historický úspěch pro americký lid. Zdůraznil, že žádná společnost nestojí nad zákonem a ministerstvo spravedlnosti bude i nadále důrazně prosazovat antimonopolní zákony.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Google uzavíral dohody s mobilními operátory a platil miliardy dolarů výrobcům zařízení a prohlížečů, aby si zajistil dominantní pozici na trhu a eliminoval konkurenty. Tyto praktiky měly udržet jeho podíl na trhu s vyhledávači a zajistit jeho monopolní postavení.

Autor: Šimon Mitro

Související

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

Google
Ekonomika

Google musí zaplatit rekordní pokutu EU v řádu miliard eur