pátek 20. září 2024

Gigafactory bude menší, letecká záchranka zůstane v Plzeňském kraji

Návrh dohody chce, aby vláda deklarovala zachování letecké záchranné služby v kraji 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu.

gigafactory-line

Ilustrační foto.
Zdroj: Tesla

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Tesla

„Dohoda má pouze deklarativní charakter a bez zachování letecké záchrany v našem kraji by pro nás pozbyla smyslu. Proto při jejím uzavření jednoznačně žádáme od státu, aby byla letecká záchranka v našem regionu zachována,“ říká hejtman Rudolf Špoták.

Dohoda umožní zmenšení rozlohy plánovaného Strategického podnikatelského parku Líně a rozvoj dopravní infrastruktury, která odlehčí okolním obcím a napojí park na dálnici a železnici. Její platnost krajští zastupitelé podmínili zachováním letecké záchranky.

Smluvní stranami dohody jsou Ministerstvo dopravy, Ministerstvo průmyslu a obchodu, města Dobřany a Stod, obce Chlumčany, Chotěšov, Líně, Vstiš a Zbůch, a Plzeňský kraj. Podle textu má mít plocha pro plánovanou gigafactory maximálně 280 hektarů. Zmenšení zóny bylo jedním z hlavních podnětů starostů a občanů okolních obcí.

Vedle zmenšení samotné zóny je důležitou součástí návrhu také závazek státu v oblasti přípravy dopravního napojení podnikatelské zóny. Jedná se zejména o modernizaci železniční vlečky, výstavbu nového sjezdu z dálnice D5, prioritizaci přeložky silnice I/26 a stavbu obchvatu II/180. Cílem je odklonit veškerou tranzitní dopravu z okolních obcí a umožnit takové napojení podnikatelského parku na dálnici. Zásadní bude také moderní železniční připojení.

Dohodu ještě projednají zastupitelstva jednotlivých dotčených obcí – Dobřan, Chlumčan, Chotěšova, Líní, Stodu, Vstiše a Zbůchu.

Těsně před zasedáním Zastupitelstva obdrželo vedení kraje také dopis ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který uvádí: „Nyní jsou ve finální fázi jednání o variantě, která splní požadované parametry, včetně zcela zásadní podmínky, aby LZS zůstala i nadále v Plzeňském kraji,“ uvedl.

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

D5
Domácí

Napojení severního Rokycanska na D5 bude hotové příští rok

Sýček obecný
Domácí Fauna

Plzeňský kraj zachraňuje ohroženého sýčka