pátek 18. října 2024

Ghana protestuje proti nelegální těžbě zlata. Vláda slibuje restrikce

Ghana v posledních letech zaznamenává masivní nárůst těžby zlata v nelegálních dolech. Proti tomu nyní vytáhla do boje tamní veřejnost.

profimedia-0919687856

Obyvatelé Ghany protestovali proti nelegální těžbě zlata.
Zdroj: Profimedia

  • Obyvatelé Ghany protestovali proti nelegální těžbě zlata.
  • Zdroj: Profimedia

Ulice hlavního města západoafrické země Ghana, Accra, zaplnili nespokojenci, kteří po tamní vládě žádají tvrdý přístup proti nelicencované těžbě zlata. Ti tvrdí, že tato činnost s sebou přináší nebezpečné a ekologicky devastující praktiky. Nelegální těžba v Ghaně za poslední roky vzrostla o 30 procent, což s sebou přináší velká ekonomická rizika, protože nelegální doly za prvních sedm měsíců letošního roku vyprodukovaly 1,2 milionů uncí zlata, což je více než za celý loňský rok.

Podle protestujících rozmach nelegální těžby poškozuje zdraví horníků, znečišťuje vodní toky, ničí lesy a kakaové farmy a dokonce podněcují kriminalitu. Je proto pravděpodobné, že situace kolem nelegálních zlatých dolů, se stane hlavním tématem prezidentských voleb, které se konají začátkem prosince.

Vláda ale už slíbila řešení celé situace, ovšem do voleb je ve velmi těžké pozici. Odstupující prezident Nana Akufo-Addo se potýkal s nejhorší ekonomickou krizí v zemi za celou generaci a s masivní revizí dluhu , která těžce ovlivnila živobytí lidí.

Autor: Jan Skala

Související

GILfSCyWIAA7hGh
Zahraniční

Univerzity jako semeniště socialismu. Argentina je financovat nebude

GZTjNxuWAAAY2js
Zahraniční

Demonstranti házeli zápalné láhve na vládní budovy. Policie použil slzný plyn

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí

GZJGEotXwAMI8gT
Zahraniční

Maďaři protestovali proti státní televizi. Dává prý slovo pouze Orbánově straně