čtvrtek 17. října 2024

Georgie hlásí rekordní zájem o předčasné hlasování v prezidentských volbách

První den předčasného hlasování v Georgii přilákal nevídaný zájem voličů, když se k urnám dostavilo více než 250 tisíc lidí. Tento počet téměř zdvojnásobil účast z prvního dne hlasování před čtyřmi lety.

profimedia-0921499595

Předčasné hlasování v Georgii
Zdroj: Profimedia

  • Předčasné hlasování v Georgii
  • Zdroj: Profimedia

Georgie je považována za klíčový amerických stát s kolísavými tendencemi. Hraje zásadní roli v amerických volbách, kde mohou uspět jak demokraté, tak republikáni. Viceprezidentka a demokratická kandidátka Kamala Harris i její republikánský rival, exprezident Donald Trump se na tento stát zaměřují s velkou pozorností. Druhý nejvyšší volební činitel v Georgii Gabriel Sterling označil rekordní účast za nevídanou.

Trump v Georgii vyhrál v roce 2016, ale o čtyři roky později byl těsně poražen současným prezidentem Joe Bidenem. Výsledek volebního boje o zdejších 16 volitelských hlasů bude znám po celonárodním volebním dni 5. listopadu. Zájem o předčasné hlasování roste napříč Spojenými státy, avšak někteří republikáni vyjadřují nedůvěru ke korespondenčnímu hlasování, což se odráží i ve vyjádřeních Donalda Trumpa.

Autor: Šimon Mitro

Související

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu