neděle 8. září 2024

George Clooney vyzývá Bidena, aby nekandidoval. Volá po jiném demokratovi

„S tímto prezidentem v listopadu nevyhrajeme,“ herec George Clooney nabádá Joe Bidena k odstoupení z prezidentských voleb.

profimedia-0874873585

George Clooney se svou manželkou Amal Clooney.
Zdroj: Profimedia

  • George Clooney se svou manželkou Amal Clooney.
  • Zdroj: Profimedia

Hollywoodský herec a významný fundraiser Demokratické strany George Clooney vyzývá prezidenta Joe Bidena, aby odstoupil z prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu. Biden nadále tvrdí, že je „pevně odhodlán“ kandidovat.

V článku pro New York Times, publikovaném ve středu, Clooney apeluje na Demokratickou stranu, aby si vybrala nového kandidáta, a poukazuje na Bidenův špatný výkon v nedávné debatě s Donaldem Trumpem. „S tímto prezidentem v listopadu nevyhrajeme,“ napsal Clooney. „Navíc nevyhrajeme ani Sněmovnu reprezentantů a ztratíme Senát. To není jen můj názor, ale i názor každého senátora, kongresmana a guvernéra, se kterým jsem mluvil v soukromí.

Tento článek přichází méně než měsíc poté, co Clooney spolupořádal hvězdnou fundraisingovou akci pro Bidenovu kampaň, které se zúčastnili bývalý prezident Barack Obama, moderátor Jimmy Kimmel a herečka Julia Roberts. Kampaň Biden-Harris při této akci vybrala 30 milionů dolarů, což je rekordní částka pro jednu demokratickou fundraisingovou akci. „Je devastující to říct, ale Joe Biden, kterého jsem potkal před třemi týdny na fundraiseru, nebyl ten ‚velký‘ Joe z roku 2010,“ napsal. „Nebyl to ani Joe z roku 2020. Byl to stejný muž, kterého jsme všichni viděli v debatě.

Dvojnásobný držitel Oscara uznal, že Biden mohl být během debaty unavený nebo nemocný, ale varoval demokraty před jejich šancemi na volby, pokud budou pokračovat s Bidenem jako kandidátem strany. Clooney vyzývá demokratické zákonodárce, aby nečekali na zázrak a postavili se pravdě. „Povodeň už nastala. Můžeme strčit hlavy do písku a modlit se za zázrak v listopadu, nebo můžeme říct pravdu.“ Podle Clooneyho by nový kandidát mohl oživit Demokratickou stranu a probudit voliče, což srovnává s nedávnými legislativními volbami ve Francii, kde krajní pravice byla zablokována od velkého vítězství.

Clooney dále uvedl, že Demokratická strana má „vzrušující potenciál“ a navrhl vybrat někoho na srpnovém sjezdu Demokratické strany. Jako potenciální kandidáty zmínil viceprezidentku Kamalu Harris, guvernérku Michiganu Gretchen Whitmer, guvernéra Marylandu Wese Moorea, guvernéra Kentucky Andyho Besheara a guvernéra Illinois J.B. Pritzkera.

Autor: Šimon Mitro

Související

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

Jill,_Joe_and_Hunter_Biden_during_the_59th_presidential_inauguration
Zahraniční

Biden stojí před soudem. Nezdaněné peníze utrácel za drogy a prostitutky

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin: Podporovali jsme Bidena a nyní podporujeme Kamalu Harris

GWVQjAJXAAAHf5S
Zahraniční

Netanjahu je pod stále větším tlakem. Dohodu o rukojmích chce už i Biden