Generální tajemník OSN se setká s Putinem

Generální tajemník OSN António Guterres dorazil do Kazaně na summit BRICS, kde se má ve čtvrtek setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Generální tajemník OSN António Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres
Zdroj: Flickr

  • Generální tajemník OSN António Guterres
  • Zdroj: Flickr

Generální tajemník OSN António Guterres dorazil na summit BRICS do Kazaně, kde se ve čtvrtek setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavním tématem jejich jednání bude situace na Ukrajině a vývoj na Blízkém východě. Půjde o první osobní schůzku obou lídrů od dubna 2022.

Summit BRICS, který sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku, se koná od úterý a přilákal vůdce desítek zemí. To podle odborníků ukazuje, že snahy Západu izolovat Rusko zůstaly bez úspěchu. Organizace BRICS je často považována za konkurenci skupiny G7, zejména s novými členy, jako jsou Írán a Spojené arabské emiráty.

Na summitu se také očekává významné setkání mezi indickým premiérem Naréndrou Módím a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, jejichž poslední bilaterální schůzka proběhla před pěti lety.

Ukrajina kritizovala Guterresovo rozhodnutí přijmout pozvání na summit BRICS, když předtím odmítl účast na červnovém mírovém summitu ve Švýcarsku. Kyjev uvedl, že Guterresova účast na summitu pořádaném Putinem poškozuje pověst OSN a nepomáhá mírovému procesu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Válka na Ukrajině.
Zahraniční

Ukrajinská populace dramaticky klesla kvůli válce, hlásí OSN

profimedia-0924644220
Zahraniční

Stačilo 12 měsíců války a Gaza se vrátila na úroveň roku 1955, tvrdí zpráva OSN

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu