pátek 18. října 2024

Gazu obklíčily izraelské jednotky. Amerika vyzývá k humanitární přestávce

Izraelská armáda už vstoupila do Gazy, svět však upírá pozornost k Libanonu. Za pár hodin se má poprvé od začátku války k věci vyjádřit i Hizballáh, což může změnit situaci.

F9_g1qVWUAAgnb0

Tragédie v Pásmu Gazy. Matka objímá dceru po útoku izraelské armády.
Zdroj: X

  • Tragédie v Pásmu Gazy. Matka objímá dceru po útoku izraelské armády.
  • Zdroj: X

Izraelská válka trvá skoro už měsíc a Židovský stát se přiblížil ke svému cíli. Jeho armáda obklíčila město Gaza, které považuje za baštu palestinského hnutí Hamás, jenž útokem ze 7. října současnou situaci způsobilo. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že na některých místech už členové jeho armády vstoupili do města. Tam však zůstává mnoho civilistů, přestože je Izrael vyzýval k odchodu do jižní části Pásma Gazy.

Židovský stát čelí v posledních dnech silné kritice za katastrofální humanitární situaci, která vznikla původně ostřelování Pásma Gazy a následně i pozemní operací. Ke zklidnění současné situace vyzval i největší světový spojenec Izraele, Spojené státy. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken, který je v současné době na návštěvě Židovského státu, chce v Tel Avivu dojednat humanitární přestávku. Tu však už dříve Netanjahu odmítl, protože podle něho by znamenala kapitulaci Izraele. Mezitím nad Pásmem Gazy operují americké drony, které pomáhají hledat izraelské rukojmí zavlečené na území okupované Hamásem.

Dnes odpoledne by poprvé od začátku války měl promluvit šéf libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Jeho projev se očekává s napětím, protože Hamás v posledních dnech Hizballáh vyzval, aby se otevřeně zapojil do války.

Autor: Jan Skala

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent