neděle 19. ledna 2025

Gastroturistika je v Česku na vzestupu. Turisté poznávají zemi skrze jídlo a pití

Namísto cestování po památkách, trip za dobrým jídlem a pitím. Česko láká turisty na gastrozážitky.

Pálava

Vinařská oblast Pálava
Zdroj: Pixabay

  • Vinařská oblast Pálava
  • Zdroj: Pixabay

Gastroturistika je čím dál oblíbenějším trendem, který nabírá na významu i v České republice. Jde jednoduše o to, že turisté poznávají místa skrze jídlo a pití. Především vinařská turistika se v Česku těší oblibě. „Gastronomie patří spolu s památkami mezi hlavní lákadla pro cestování do Česka. Z našeho průzkumu vyplývá, že v průměru každý čtvrtý zahraniční turista realizuje v Česku alespoň jednu aktivitu spojenou s gastronomií. Gastronomie nejvíce láká Američany a Němce (27 %), Brity (28 %) a Francouze (32 %),“ uvedl ředitel České centrály cestovního ruchu-CzechTourism Jan Herget.

Kromě vinařských akcí láká turisty také ochutnávání českých piv v minipivovarech a tradiční regionální kuchyně. „Britští a irští turisté se na Česko už nedívají jen jako na destinaci, kde navštíví hlavní město, ale jako na místo pro sofistikovanou dovolenou s kvalitní gastronomickou nabídkou i pro náročnější hosty,” řekla ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism Velká Británie a Irsko Katarína Hobbs.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CzechTourism

Související

pálivé jídlo
Světové dny Jídlo

Den pálivého jídla

Gf76g__a8AAkzC3
Zahraniční Video

Čína představila nový rychlovlak. Ujede 400 kilometrů za hodinu

sjezdovka
Domácí

Češi chtějí strávit zimní dovolenou doma. Utratí za ní více

vanoce-na-plazi
Cestování

Stovky tisíc Čechů prožijí Vánoce v cizině