pátek 18. července 2025

Gastroturistika je v Česku na vzestupu. Turisté poznávají zemi skrze jídlo a pití

Namísto cestování po památkách, trip za dobrým jídlem a pitím. Česko láká turisty na gastrozážitky.

Pálava

Vinařská oblast Pálava
Zdroj: Pixabay

  • Vinařská oblast Pálava
  • Zdroj: Pixabay

Gastroturistika je čím dál oblíbenějším trendem, který nabírá na významu i v České republice. Jde jednoduše o to, že turisté poznávají místa skrze jídlo a pití. Především vinařská turistika se v Česku těší oblibě. „Gastronomie patří spolu s památkami mezi hlavní lákadla pro cestování do Česka. Z našeho průzkumu vyplývá, že v průměru každý čtvrtý zahraniční turista realizuje v Česku alespoň jednu aktivitu spojenou s gastronomií. Gastronomie nejvíce láká Američany a Němce (27 %), Brity (28 %) a Francouze (32 %),“ uvedl ředitel České centrály cestovního ruchu-CzechTourism Jan Herget.

Kromě vinařských akcí láká turisty také ochutnávání českých piv v minipivovarech a tradiční regionální kuchyně. „Britští a irští turisté se na Česko už nedívají jen jako na destinaci, kde navštíví hlavní město, ale jako na místo pro sofistikovanou dovolenou s kvalitní gastronomickou nabídkou i pro náročnější hosty,” řekla ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism Velká Británie a Irsko Katarína Hobbs.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CzechTourism

Související

best-restaurant-in-downtown-dubai-1
Zahraniční

Menu v restauraci budoucnosti v Dubaji plánuje neexistující šéfkuchař Aiman

Interiér parního vlaku
Domácí Tipy na výlety

Do Litomyšle jako za starých časů. Parní vlak vyrazí už 19. července

elektřina
Domácí

Kompenzace za blackout nebudou. Žádosti podnikatelů rozzuřily i Kalouska

salmonelóza
Domácí

Se salmonelózou se každý rok léčí tisíce Čechů