Gastroturistika je čím dál oblíbenějším trendem, který nabírá na významu i v České republice. Jde jednoduše o to, že turisté poznávají místa skrze jídlo a pití. Především vinařská turistika se v Česku těší oblibě. „Gastronomie patří spolu s památkami mezi hlavní lákadla pro cestování do Česka. Z našeho průzkumu vyplývá, že v průměru každý čtvrtý zahraniční turista realizuje v Česku alespoň jednu aktivitu spojenou s gastronomií. Gastronomie nejvíce láká Američany a Němce (27 %), Brity (28 %) a Francouze (32 %),“ uvedl ředitel České centrály cestovního ruchu-CzechTourism Jan Herget.
Kromě vinařských akcí láká turisty také ochutnávání českých piv v minipivovarech a tradiční regionální kuchyně. „Britští a irští turisté se na Česko už nedívají jen jako na destinaci, kde navštíví hlavní město, ale jako na místo pro sofistikovanou dovolenou s kvalitní gastronomickou nabídkou i pro náročnější hosty,” řekla ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism Velká Británie a Irsko Katarína Hobbs.