České gastro podniky se potýkají s poklesem tržeb. Po slabé letní sezóně září přineslo další potíže v podobě povodní, které podniky zasáhly napříč republikou. Zvlášť těžce situaci nesou podniky v menších oblastech, kde zářijové tržby propadly až o pětinu. Říjen ukázal mírné zlepšení, ale i tak došlo k reálnému meziročnímu poklesu o 10 procent při zohlednění inflace.
Nejvíc trpí noční kluby a diskotéky, jejichž tržby jsou meziročně nižší o pětinu. Mladší generace do klubů chodí podstatně méně než ty předešlé a změna spotřebitelských preferencí hraje do karet spíše kavárnám. Ty sice zaznamenávají růst, ale ani jejich tržby nestačí pokrýt inflaci. Mnoho podniků proto zvažuje změny konceptu, například přechod na fastfoodový styl obsluhy, aby snížily náklady.
Zákazníci stále více preferují platby kartou nebo přes mobilní aplikace. Podniky, které tyto možnosti nabízejí, vykazují o 36 procent vyšší obrat. Bezhotovostní platby také zvyšují průměrnou útratu zákazníků. V Praze 80 procent podniků akceptuje karty, celorepublikový průměr je 70 procent. „Hotovostní platby jsou na ústupu, podniky musejí držet krok s dobou,“ zdůrazňuje Luboš Kastner z Hospodářské komory.
Pokud se prosincové tržby nezlepší, hrozí některým podnikům omezení provozu nebo uzavření. Odborníci varují, že udržitelnost gastronomie bude vyžadovat další inovace a přizpůsobení se měnícím se potřebám zákazníků.