Galapágy ohrožují klimatické změny

Klimatické změny a invazní druhy devastují unikátní ekosystém na Galapágách.

Tučňák galapážský

Tučňák galapážský
Zdroj: Flickr

  • Tučňák galapážský
  • Zdroj: Flickr

Na Galapágách, jednom z nejizolovanějších míst na světě, se život pod vodou i na souši stále snaží přizpůsobit změnám. Skály a korálové útesy, které poskytují úkryt pro tisíce druhů ryb, žraloků a mořských leguánů, čelí přímému dopadu klimatických změn. Změny teploty oceánu ovlivňují potravní zdroje mnoha mořských živočichů. Mořští leguáni, endemické druhy Galapág, mají potíže s nalezením červených a zelených řas, které preferují, a mořské želvy mají problémy s hnízděním v teplejších teplotách.

Na souši Galapág představují vážné nebezpečí invazní druhy, jako jsou psi, kočky, prasata či kozy, které nejsou původem z Galapág. Po koronavirové pandemii mnoho lidí opustilo své domácí mazlíčky, což vedlo k jejich nekontrolovanému rozmnožování. Invazní druhy představují obrovské hrozby i pro obří želvy, které byly v minulosti dramaticky sníženy kvůli lovu a pytláctví. Ačkoliv je jejich zabíjení zakázáno již od roku 1933, divoká prasata mohou během jedné noci zničit všechny hnízdní lokality v dané oblasti.

K tomu všemu se na Galapágách objevují i mikroplasty, které byly nedávno nalezeny v žaludcích galapážských tučňáků. Galapágy čelí mnoha výzvám, které ohrožují jejich unikátní ekosystémy a biodiverzitu. Ochrana tohoto křehkého ráje bude vyžadovat koordinované úsilí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

oceán
Zahraniční Klimatické změny

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti