úterý 2. července 2024

Fritzl neuspěl se žádostí o změnu vězení. Padá tím i obnova procesu

V 88 letech by chtěl Josef Fritzl zvrátit doživotní trest, který si odpykává za mnohaleté věznění a znásilňování své dcery.

2009-03-19T120000Z_1834476778_BM2E53J16W601_RTRMADP_3_AUSTRIA-INCEST-1

Josef Mayrhoff, dříve známý jako Fritzl, stále zůstává na psychiatrické klinice.
Zdroj: Facebook/Josef Fritzl

  • Josef Mayrhoff, dříve známý jako Fritzl, stále zůstává na psychiatrické klinice.
  • Zdroj: Facebook/Josef Fritzl

Doživotně odsouzený Josef Fritzl dostal v roce 2009 doživotí za to, že ve sklepě svého domu v rakouském Amstettenu 24 let věznil svou dceru, kterou znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí. Aktuálně je je na speciální psychiatrické klinice, odkud žádal o přesun do běžného typu vězení. Vídeňský soud to odmítl, a tak Fritzl přišel i o možnost žádat o obnovu procesu. Přesto se další líčení s 88letým Rakušanem chystá na konec dubna u Regionálního soudu v Kremsu. Prokurátoři požadují screening Fritzlova mozku, což jeho obhájce považuje za naprosto nadbytečný krok. Fritzl si mezitím za mřížemi změnil příjmení, nově se jmenuje Mayrhoff.

Doživotní trest si rodák z Dolních Rakous vysloužil za to, že od roku 1984 věznil svou dceru Elizabeth, která se mu předtím svěřila, že se hodlá z rodného domu odstěhovat. 28. srpna 1984 ji nalákal do sklepa pod záminkou, že potřebuje pomoci s opravou dveří, omráčil ji chemikáliemi a donutil ji, aby matce napsala dopis, že se přidala k náboženské sektě. Postupem let Fritzl sklepní vězení vybavil sociálním zařízení, televizí i videorekordérem. Ve sklepě, z něhož udělal postupem let bytovou jednotku, se narodilo i sedm dětí, které odsouzenec se svou dcerou zplodil. Jedno z nich zemřelo, protože Fritzl odmítl dceřiny žádosti, aby jej vzal k lékaři.

Obžalovaný, na jehož skutky se přišlo poté, co jedno z jeho dětí skončilo se selháním ledvin v roce 2008 v nemocnici, tvrdí, že jeho osobnost formovalo dospívání v době nacismu a druhé světové války.

Autor: Jan Skala

Související

Streifenwagen_Bundespolizei
Krimi

Další útok syrských gangů. Mladíci chtěli znásilnit dívku, ale skončili na svobodě

justice
Krimi

Kuplířka, co prodávala mladistvou, chtěla podmínku. Nakonec si odsedí o rok méně

soud
Krimi

Cizinec odpálil ženě petardu v genitáliích. Půjde si za to sednout na 18 let

profimedia-0851704799
Krimi

Zfetovaný muž zabil dítě, které držel jeho sok v náručí. Dostal 17 let