čtvrtek 19. září 2024

Francouzští instruktoři míří na Ukrajinu. Přidají se vojáci z Polska a Pobaltí?

Některé státy NATO by se rádi zapojili do bojů na Ukrajině, jiné je za to kritizují. Moskva takový krok totiž označuje za začátek třetí světové války.

14374609790_a8acb2af99_b

Ukrajinskou armádu pravděpodobně začnou cvičit francouzští instruktoři.
Zdroj: Flickr

  • Ukrajinskou armádu pravděpodobně začnou cvičit francouzští instruktoři.
  • Zdroj: Flickr

Jak už předeslal francouzský prezident Emmanuel Macron, mohla by se jeho země zapojit do více než dva roky trvající války na Ukrajině. Směrem na Kyjev totiž míří skupina instruktorů, kteří mají ukrajinským vojákům poskytnout potřebný výcvik pro boj s nepřítelem. Tuto skutečnost oznámil vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Zahraniční agentury však jeho slova mírní s tím, že celá věc je zatím ve fázi jednání, ačkoliv nabídka od Francouzů už přišla v březnu. V té době také Macron nastínil možnost, že by se do války na Ukrajině zapojila vojska NATO, což se setkalo s ostrou odezvou Kremlu, kteří hovořil , že v takovém případě začne třetí světová válka.

O vyslání svých vojáků na ukrajinská bojiště nyní promluvilo i Polsko a pobaltské státy. Stane se tak v případě, že ruská armáda prorazí ukrajinskou obrannou linii a začne se blížit k hranicím zmíněných států. Takový krok však kritizuje Německo, které se bojí eskalace konfliktu, který by mohl přerůst ve válku mezi Ruskem a NATO, před čímž Moskva už několik měsíců varuje. Velice opatrně k celé věci přistupují i Spojené státy, které však v posledních dvou měsících poskytly Ukrajině velký balík vojenské pomoci.

Díky němu začíná tamní armáda zvedat hlavu. Nejenže zastavila postup ruské armády v Charkovské oblasti, začala sama útočit i na Luhanskou republiku, kterou Kreml považuje za součást Ruské federace. Tamní úřady hlásí několik silných úderů, které ukrajinská armáda provedla v noci na dnešek. Kyjev k tomu však mlčí.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA
Domácí

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí