pátek 5. července 2024

Francouzský policista zastřelil 17letého mladíka. Lidé vyšli do ulic

Během úterního večera dva francouzští policisté zastavili auto s nezletilým řidičem v Nanterre. 17letého mladíka jeden z policistů zastřelil. Lidé vyšli demonstrovat do ulic.

protest

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Lidé z francouzského města Nanterre vyšli do ulic poté, co byl za nejasných okolností 17letý mladík Nael zastřelen francouzským policistou. Nezletilého muže zastavila při řízení dvojice policistů. Dle vyjádření strážníků porušil muž dopravní předpisy. Původně policie oznámila, že jeden ze strážníků střelil mladíka poté, co se mladík proti němu s vozem rozjel. Tato verze ovšem byla vyloučena videem, které se šíří po sociálních sítích.

Záběry z videa ukazují dva policisty stojící u zaparkovaného auta, z nichž jeden ukazuje zbraní na řidiče a říká: „Dostaneš kulku do hlavy.“ Načež se řidič snaží ujet, ale policista po něm okamžitě vystřelí. Po pár desítkách metrů auto havarovalo. Řidič krátce na to zemřel.

Smrt mladíka okamžitě vyvolala v Nanterre nepokoje. Lidé vyšli do ulic. Zapalovaly popelnice a na policii útočili pyrotechnikou. Policisté se davy snažili rozehnat slzným plynem. Ministr vnitra Gerald Darmanin dnes řekl, že v noci bylo zadrženo 31 lidí, 24 policistů bylo mírně zraněno a asi 40 aut bylo zapáleno.

38letý policista, který vystřelil smrtící ránu na 17letého Naela, je vyšetřován pro zabití. Právník Naelovi rodiny žádá, aby vyšetřovatelé rovnou případ překvalifikovali z pokusu o vraždu na vraždu. Žádají také trest za spoluúčast na vraždě pro druhého zasahujícího policistu.

Řada celebrit a politiků vyjádřila znechucení, obavy a rozhořčení nad incidentem v Nanterre. Kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé napsal na Twitteru: „Má Francie mě bolí. Je to nepřijatelná situace. Všechny mé myšlenky jdou k přátelům a rodině Naela, toho malého anděla, který nás opustil příliš brzy.

Krajně levicový politik Jean-Luc Melenchon řekl, že „Francie již nemá trest smrti“ a požaduje „kompletní transfromaci policejních sil.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

19334069189_cf1a153ecd_b (1)
Zahraniční

Levici se odstoupení kandidátů vyplácí. Marine Le Pen začíná ztrácet

366003624_825078875655372_1566868359211702437_n
Zahraniční

Ve Francii se zvedá odpor proti krajní pravici. Řada kandidátů opouští boj

Kylian Mbappé na gól ze hry na Euru čeká.
Fotbal EURO 2024

Francie rozhodla utrápené utkání s Belgií šťastným gólem