Značka Alpine v novém autě spojuje historii s budoucností

Sportovně laděná odnož Renaultu chystá elektromobil evokující oblíbený Renault 5. Historické jsou ale jen křivky, jinak koncept působí spíše jako auto budoucnosti.

Alpine A290

Alpine A290
Zdroj: Alpine

  • Alpine A290
  • Zdroj: Alpine

Francouzský výrobce Alpine, který patří do koncernu Renault, bude od příštího roku prodávat elektromobil nazvaný Alpine A290. Malý hatchback má být sportovně laděný, ale zároveň praktičtější než vlajková loď značky Alpine A110. Design konceptu je ale velmi futuristický. Řidič by si navíc mohl připadat trochu jako v monopostu Formule 1. Jedná se totiž o třímístné auto, kde řidič sedí uprostřed a spolujezdci za ním.

Elektromobil může potěšit i příznivce automobilové historie, vzniká jako oživení populárního Renaultu 5, který se vyráběl v mnoha verzích mezi lety 1972 a 1996. Ve verzi Renault 5 Turbo s rozšířenou karosérií získával úspěchy i na závodních tratích.

Samotná značka Alpine sídlící ve francouzském Dieppe zanikla na začátku šedesátých let, kdy ji kompletně pohltil Renault, jenž nadále vyráběl sportovní coupé Alpine ve vlastní režii. V roce 2017 s oživenou verzí auta koncern značku opět obnovil. Pod názvem Alpine provozuje také tým v závodech F1.

Zdroj: Alpine

Související

Ford Mustang z roku 1964
Zahraniční Výročí

Ford Mustang slaví 60 let. Stvořil třídu Pony Cars

Tesla
Zahraniční Auta

Tesla představí v srpnu robotické taxi

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Čínské elektromobily se derou na evropský trh

Bez názvu
Zahraniční

Ferrari na baterky. Automobilka brzy uvede na trh nový model