pátek 18. října 2024

Francouzská levice chce post premiéra. Macron uměle protahuje vládu své strany

Jakékoliv snahy o vytvoření nové francouzské vlády jsou zatím marné. Prezident Emmanuel Macron bude minimálně do poloviny srpna u vlády držet kabinet Gabriela Attala i přes volební porážku.

452437505_504723428758835_8950211653894583116_n

Nová lidová fronta prosazuje Lucii Castets na post francouzské premiérky.
Zdroj: Facebook/Lucie Castets

  • Nová lidová fronta prosazuje Lucii Castets na post francouzské premiérky.
  • Zdroj: Facebook/Lucie Castets

Poté, co levicová koalice Nová lidová fronta, která zvítězila v nedávných parlamentních volbách, oznámila, že by do čela vlády chtěla umístit specialistku na finanční kriminalistu Lucii Castets, reagoval prezident Emmanuel Macron prohlášením, že vláda jeho strany Obnova zůstane u moci minimálně do poloviny srpna. Do té doby se totiž ve Francii konají olympijské hry, které začínají tento pátek.

Prezidentovo rozhodnutí, které se vítězi voleb vůbec nelíbí, okomentoval Macron tím, že je třeba během konání olympiády zemi udržet pořádek, což může zaručit udržení dosavadní vlády Gabriela Attala u moci.

Povolební vyjednávání, která se už pomalu rozbíhají, však budou velmi složitá. Každá z trojice vítězných stran by totiž chtěla sestavit jednobarevný kabinet, což ovšem k rozložení sil není možné. Jednota nepanuje podle agentury Reuters ani u vítězné koalice, kterou tvoří socialisté, komunisté a zelení, kdy každá ze stran má o obsazení premiérského postu jiné představy.

Autor: Jan Skala

Související

Avenue_Djibo_Bakari
Zahraniční

Niger se zbavuje francouzské minulosti. Začal přejmenovávat ulice

GaAI2JoWkAAooLq
Zahraniční

Kritika Izraele sílí. Ten mezitím tvrdě bombarduje Libanon

3530133311_683dc5a415_c
Zahraniční

Francie plánuje zvyšování daní. Barnierovo utahování opasků začíná

migranti
Zahraniční

V Lamanšském průlivu umírá čím dál více migrantů