pondělí 16. září 2024

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech

Tendr na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech čelí námitkám ze strany dvou významných firem. K Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se po americkém Westinghouse připojila i francouzská společnost EDF.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jaderná elektrárna Dukovany
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Francouzská společnost EDF podala návrh na přezkoumání tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). K podobnému kroku přistoupil i americký Westinghouse. Obě firmy nesouhlasí s průběhem tendru a kritizují výběr korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele.

ÚOHS v současné době analyzuje oba podané návrhy, ale přesný obsah námitek zatím nezveřejnil. Westinghouse však uvedl, že KHNP nemá oprávnění používat nabízenou technologii reaktorů v Česku, což korejská společnost odmítá. Spor mezi oběma firmami se řeší prostřednictvím mezinárodní arbitráže. EDF se ke svým námitkám dosud nevyjádřila.

ČEZ, který je zadavatelem zakázky, však tvrdí, že tendr má bezpečnostní výjimku, což znamená, že jeho průběh nelze u ÚOHS napadnout. Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných bloků v Dukovanech, přičemž zakázku získala korejská KHNP. ČEZ nyní jedná s Korejci o smlouvě, která by měla být uzavřena do března příštího roku. První reaktor by měl být dokončen v roce 2036. Westinghouse byl z tendru vyřazen již na začátku roku kvůli nesplnění podmínek v první fázi soutěže.

Autor: Šimon Mitro

Související

Brtnice_view_from_castle_gardens_in_Brtnice,_Jihlava_District
Domácí

Stát se zasadil o obchvat Brtnice. Bude jím proudit těžká doprava do Dukovan

ČEZ
Ekonomika

ČEZ zlevní. Nižší ceny elektřiny a plynu se dotknou skoro pětiny obyvatel

jaderná elektrárna
Ekonomika

Vláda schválila klíčovou smlouvu pro rozvoj modulárních reaktorů

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

Westinghouse zpochybňuje výběr Korejců pro Dukovany